in

Fotogalerija iz Poreča: SV. MAURO obilježen svečanom misom koju je predvodio nuncij Giorgio Lingua i pučkom feštom

Foto Tanja Kocijančić

Poreč je svečanom misom u Eufrazijevoj bazilici uz ugledne goste koncelebrante i druženjem za građane na Trgu slobode uz Festival palente i glazbu obilježio blagdan sv. Maura, svog nebeskog zaštitnika. Nakon mise najavljena je provotno bila procesija gradom, no zbog oblačnog vremena od toga se ovog puta ipak odustalo. Unatoč tmurnom nebu, kiša ipak nije padala pa se program na trgu nesmetano odvijao.

Velik broj građana ispunio je prijepodneva porečku prvostolnicu na čiju je katedru kao prvi biskup u trećem stoljeću zasjeo sv. Mauro, mučenik koji je umro oko 304. godine. Prvi je poznati biskup Porečke biskupije. Za Dioklecijanova progona mučen je i ubijen, zajedno sa svojim klerom i nekoliko vjernika laika, te pokopan na starokršćanskom prigradskom groblju Cimare.

Njegov današnji nasljednik biskup Dražen Kutleša na početku je brojne goste pozdravio na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku, a među njima su, uz delegacije Grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem te goste iz prijateljskog njemačkog grada Poinga, bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Giorgio Lingua koji je predvodio svečanu misu uz koncelebraciju biskupa Riječke metropolije i svećenika Porečke i Pulske biskupije. Među njima su bili Ivan Devčić, riječkog nadbiskup i metropolit, Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, Ivan Milovan, biskup u miru i Ivica Petanjak, krčki biskup.

Nakon mise mnoštvo se uputilo na Trg slobode gdje se od početka tjedna odvija sajam slavonskih delicija i proizvoda, te Festival palente. Građanima je pritom, kao i svake godine, podijeljeno 500 besplatnih obroka palente s bakalarom i maslinovim uljem. 

Glazbeni program i gastronomska ponuda s palentom na više načina, kapuzom, ombolom, kobasicama i drugim istarskim pjatima odvijali su se do 16 sati.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Porečki učitelji u štrajku – i danas su tražili podršku sugrađana akcijom “Potrubi za obrazovanje”

U šumi kod Plovanije uhićen s pola kilograma kokaina