in

KAD PRIRODA IZNENADI U GULIĆIMA – Dok su neki suncokreti Line Vladišković narasli do 3 i pol metra, neki su ostali sasvim maleni

Lina Vladišković iz Poreča u Gulićima ima komad zemlje koji joj je ostavio pokojni otac, na kojem uzgaja predivne suncokrete koji su upravo u cvatu. Ali kako se priroda zna lijepo zaigrati i iznenaditi, iako primaju istu količinu sunca i kiše, neki su narasli i do 3,5 metra visine, a drugi su ostali maleni.

Lina, inače umirovljenica, ljubiteljica sporta i svoje kampanje, uzgaja i drugo povrće u Gulićima, poput pomidora i cuketa. Tu su i kukuruzi, jer voli domaću maneštru bobiće, a sve to uzgaja za potrebe obitelji.

-Suncokrete je tata sadio, jer ih ja volim. Sada ja to nastavljam, kaže Lina.

Evo što Agroklub.hr piše o suncokretu:

Biljka naraste 40 – 60 cm a poneke i znatno više, ovisno od vrste. One hibridne koje kupujmo u trgovinama i tržnicama su uglavnom one niske, koje su pogodne za vrt i nije im potrebno dodatno podupiranje. Imaju jaku cvjetnu stabljiku i srcoliko zeleno lišće. Vrste nižeg rasta su obično i razgranatije i s više cvijeta od viših vrsta.

Suncokret je iz porodice Asteraceae, a stigao je u naše krajeve iz Sjeverne Amerike i Europe. Svake godine sve više i više ljubitelja cvijeća ga sadi u svoj vrt.

Cvijet mu je žute, narančaste ili crvenkasto smeđe boje s tamnom – crnom bojom u sredini. Može biti jednostavan ili dupli – puni cvijet. Cvate od početka srpnja pa sve do listopada. Cvijet se koristi i kao rezana biljka. Vrlo često se koristi prilikom aranžiranja cvijeća.

sije se ukoliko imate sjeme u travnju. I to tako da posadite svako sjeme u svoju posudu, i držite na temperaturi većoj od 15*C, a manjoj od 20. Sadite ju u vrt sredinom svibnja i lipnja, na razmak od 30-tak centimetara.

Suncokret je najprije uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi puta dobiveno ulje iz suncokreta. Sjeme sadrži oko 50 % ulja, 20 % bjelančevina i ugljikohidrata. Od suncokretova ulja proizvode se margarin, majoneza, stearin (služi u proizvodnji svijeća, plastike, sapuna, kozmetike i za omekšivanje gume), farmaceutski proizvodi, boje, lakovi i dr. Glave suncokreta imaju puno hranjivih tvari, pa se mogu koristiti za prehranu domaćih životinja. Može se uzgajati kao uljani ili proteinski te kao glavni, naknadni i postrni usjev.

Besplatni koncert MIJE DIMŠIĆ u Poreču

VIŽINADA: Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti