in

HELLOISTRIA: Sveti Petar na Vrhu – Legenda stvorila crkvu na stijeni

Donosimo novu priču i prijedlog za izlet po Istri s bloga HelloIstria.com.

Crkvica Sveti Petar na Vrhu ponad poznatog Tundulona sjeveroistočno od Bala iznimno je zanimljiva i pravo blago za istraživače povijesti i kulturne baštine. Iako spada pod župu Bale, teritorijalno je bliža Savičenštini, a najbliže joj je selo Kranjčići. Tom području također gravitiraju mještani sela Bibići, Štokovci i Čabrunići koji generacijama odlaze na kampanju i u šparuge upravo prema tom kraju.

Čime je ova crkvica zaslužila takvu pažnju i zašto izaziva interes onih koji su je uspjeli posjetiti? Uspjeli, kažem, jer do nje vodi nekoliko makadamskih i šumskih putova, a sam je prilaz u stjenovitoj usjeklini iz smjera Tundulona obrastao vegetacijom.

Crkvica je devastirana

Stoga ne čudi da prije pronalaska same crkvice, znatiželjnici mogu i lutati okolicom oko poznate lokve na Tundulonu te se uspeti na brežuljak s kojeg pogled puca na Savičenštinu, Vodnjanštinu i baljansko primorje.

Put kroz šumu

Najbliži je put svakako preko obližnjih Kranjčića, a uz upute mještana bez problema se danas može doći do crkvice makadamskim putom koji vodi prema Balama. Isto tako, označena je i biciklistička staza 690 koja vodi do crkvice.

Do nje se može i iz smjera Čabrunići, ali i iz smjera Bala makadamskim putem koji se nalazi točno preko puta uljare. Prije ulaska u šumu Šeraja gdje se Sveti Petar na Vrhu skriva, na samom se putu nalazi odmorište s opisom crkvice i staze. Kada krenete tim putem, sigurno nećete pogriješiti. Za avanturiste zanimljiv je prilaz stazi iz smjera lokve na Tundulonu jer se kroz šumu i impresivnu stjenovitu usjeklinu dolazi do skrivene crkvice.

A trud će namjerniku svakako biti primjereno nagrađen, jer će mu se putem na velikoj hridi slikovitog brežuljka ukazati ova skromna i jednostavna crkvica. Potpuno je obnovljena daleke 1904. o čemu čemu svjedoči natpis nad ulazom.

Nešto o nastanku i izgledu ove crkvice ukratko je zabilježio Ante Šonje u svojoj knjizi “Crkvena arhitektura zapadne obale Istre”. Građevina je pačetvorinastog tlocrta bez apside, a na njenom je začelnom zidu uzak pravokutni prozorčić sličan ranoromaničkim crkvicama na području Porečko-pulske biskupije.

Legenda o konjaniku i zavjetu

Na sjevernoj je strani prezidana mala kapela presvođena šiljastim svodom iz gotičkog razdoblja koja svjedoči da je crkva starija od nje. Po tome Šonje tvrdi da je porečki biskup crkvicu Sveti Petar na Vrhu podigao na svom posjedu najkasnije u 14. stoljeću. Naime, u srednjem je vijeku bila vlasništvo biskupske menze u Poreču, dok je poslije drugog svjetskog rata tadašnji baljanski župnik posjede oko crkvice prodao žiteljima obližnjih Kranjčića.

Bogat biljni svijet

Crkvica je danas nažalost urušena i devastirana. Mještani su rekli i da je svojedobno bila opljačkana. Sačuvani su samo natpisi. Onaj iznad ulaznih vrata govori posjetitelju kada je crkva zadnji put obnovljena, a na kamenoj ploči ispod zvonika piše “Tibi dabo claves” što znači “Dat ću ti ključeve”.

Cijelu priču pročitajte na blogu HelloIstria.com.

ISTRAMET: U subotu stiže kratkotrajna promjena vremena s kišom i snijegom u gorju

Pazin i 7 okolnih općina sufinanciraju nabavku novog vozila Hitne pomoći