in

ISTRAMET: U subotu stiže kratkotrajna promjena vremena s kišom i snijegom u gorju

Rovinj/Foto Istramet/Nada Štoković

Nakon višetjedne meteorološke monotonije stiže nam (zimska) promjena vremena, no bit će kratkog vijeka pošto stabilizaciju očekujemo već u nedjelju.

Kiše na našem području nije bilo tjednima. Nakon ekstremno kišnog i toplog prosinca zavladao je period suše, a iako se zimska suša većinom veže uz hladnoću i zubato sunce, temperature zraka osjetno su iznad prosjeka, naročito uz obalu.

Period monotonog i toplog vremena u subotu će nakratko prekinuti hladna fronta koja nam donosi kišu, no obilne količine će izostati. S postupnim zahladnjenjem kiša će sredinom dana u višem gorju postupno okrenuti na snijeg koji će krajem dana ponegdje padati i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske, no bez većih snježnih uzbuđenja.

Snijeg je izgledan i na Učki te dijelu Ćićarije, a u najvišim predjelima moglo bi doći do stvaranja 10-ak centimetara debelog pokrivača koji će se zadržati nekoliko dana na tlu.

Slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak koji će puhati u prvom dijelu subote krajem dana zamijenit će umjerena, lokalno jaka bura. Bura neće biti dostojna prave zimska škure bure, no konačno će nam donijeti nešto hladniji kontinentalni zrak uz pad temperatura.

Vrijeme će se brzo smiriti, već u nedjelju, stoga idući tjedan što se tiče vremena ponovno očakujemo “sve po starom”. Ojačat će anticiklona koja nam donosi djelomice sunčano vrijeme, buru, a zatim s odmicanjem hladnog zraka sjeverozapadnjak.

Temperature zraka zadržavat će se u okvirima prosječnih za doba godine, ponajprije zahvaljujući hladnijim jutrima

Počasni građanin Funtane: In memoriam Alfredu Krameru Frediju – ikoni sportskog novinarstva

HELLOISTRIA: Sveti Petar na Vrhu – Legenda stvorila crkvu na stijeni