in

U nedjelju u ŽMINJU fešta “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” uz uskrsne slastice, glazbu i političare u pregačama

Foto Tanja Kocijančić

Tradicionalna domaća fešta posvećena istrijanskoj pinci koja se priprema na poseban način i peče pod čerepnjon na ognjišću čeka nas i ove godine, uoči Uskrsa, u Žminju.

Foo Tanja Kocijančić - Pinca u Žminju
Foto Tanja Kocijančić – Pinca u Žminju

Danas je u Lovačkom domu u Mužinima predstavljen bogat program 11. izdanja popularne manifestacije “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” koja će se održati u nedjelju, 24. ožujka, s početkom u 13 sati. Prvi put će se odvijati upravo u ovom Lovačkom domu, a nakon što se zadnje dvije godine manifestacija održala Zad kaštela u Žminju. Bogat program predstavili su načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, direktorica Turističke zajednice Općine Žminj Slavenka Blašković-Janko, te u ime organizatora Zdenka Jakus i Mirando Mužina.

U fokusu su kao i svake godine pinca i drugi uskrsni kolači. U bogatom programu naglašeni su kao iznenađenje istarski političari koji će se okušati u pripremi pinci i kolača (ne znamo još o kome se radi), zatim bit će tog dana u programu i školaraca, vrtićke djece, mažoretkinja i izvođača tradicijske glazbe, među kojima su izdvojili Duo Magnoliju i Serđa Valića. Zdenka Jakus pokušat će nadmašiti samu sebe i ispeći novu rekordu pincu koja će imati, kako je rekla, „barem 10 deka“, više nego lanjska koja je imala nevjerojatnih 46 kilograma!

Foto Tanja Kocijančić - Pinca u Žminju
Foto Tanja Kocijančić – Pinca u Žminju

Također, izvan doma, u prigodnom šatoru, bit će postavljeni štandovi na kojem će se moći kupiti raznovrsni domaći proizvodi.

Načelnik Plavčić kazao je da ga veseli što ova manifestacija već 11 godina njeguje kulturnu baštinu, ne samo Žminja nego cijele Istarske županije.

-U fokusu je pinca, ali i sve ono što su naši stari blagovali i čime su dočekivali i slavili Uskrs kao najveći kršćanski blagdan”, kazao je načelnik i dodao kako im je želja prenijeti ovu tradiciju na mlade.

Direktorica Blašković-Janko predstavila je program, kazavši da će posjetitelji na licu mjesta moći vidjeti kako se prave pince.

-Našim vrijednim domaćicama ove će se godine pridružiti posebni gosti koji su profesionalno vezani za Sabor, županiju i politiku. Kod nas će u nedjelju predstaviti svoje kulinarsko umijeće i kako se snalaze u svakodnevnim običnim situacijama”, navela je Slavenka Blašković-Janko.

Pozvala je sve koji su vješti u izradi uskrsnih kolača da im se jave do nedjelje u podne kako bi njihovi proizvodi bili ondje izloženi. Sve pince i uskrsni kolači bit će ocijenjeni, a najbolji će biti nagrađeni.

-Održat će se i turnir u pičenju jaja na kojem će najbolji dobiti također nagrade. Spomenimo našu Zdenku koja je prošle godine oborila rekord s najtežom pincom od 46 kilograma. Ove godine nadamo se da će biti još teža pa možda uđemo i u Guinessovu knjigu rekorda, istaknula je Blašković-Janko.

Zdenka Jakus naglasila je kako je lani bilo stvarno teško ispeći tako veliku pincu (pekla se čak 12 sati!) i najavila da će i ove godine dati sve od sebe. Ona i Mužina pozvali su sve posjetitelje da im se u nedjelju pridruže u Lovačkom domu u Mužinima.

PROGRAM – NEDJELJA – 24.03.2024. OD 13 SATI:

U programu će sudjelovati Dječji vrtić  Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana  iz Žminja,  Žminjske mažoretkinje te Marija i Milan Kranjčić.

Za dobar štimung biti će zaduženi Duo Magnolija i Serđo Valić, dok će kroz program voditi Jelena Vitasović.

Održat će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji će biti nagrađen.

Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će  najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Tim iskusnih animatora pobrinut će se za one najmlađe i s djecom izrađivati prigodne ukrase.

Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, panceta, špaleta, pince, kolači, šparuge, jaja, škalonja, mliječni proizvodi, domaće žestice i ostala pića. Posebno privlačna biti će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.

Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu.

Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 01.travnja uz Vazmenu biciklijadu, početkom lipnja uz Craft Beer  fest, a zatim i popularnim Istarskim festivalom pašte u srpnju.

Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znala umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.

Foto CMIK Novigrad

NOVIGRAD: Novi koncertni ciklus u CMIK-u: “Quattro stagioni” – Pozdrav godišnjim dobima uz klasičnu glazbu

Foto Grad Poreč

POREČ uređuje piknik zone i igrališta u Radošima i Kosinožićima