in

Natjecanje “Istarska klobasica po starinski” u Sv. Petru u Šumi

Međunarodni sajam “S klobasicom u EU” Općine Sv. Petar u Šumi od ove godine pokreće projekt „Istarska klobasica po starinski“ i natjecanje u ocjenjivanju domaćih istarskih klobasica koje se proizvode u domaćinstvu.

Kako je objavila ova općina na svojim web stranicama, pozivaju se zainteresirani proizvođači tradicionalnih istarskih klobasica da se odazovu na ocjenjivanje za izbor najbolje istarske klobasice po starinski.

Na natjecanju mogu sudjelovati svi proizvođači koji u domaćinstvu za svoje potrebe na stari tradicionalni način proizvode istarsku kobasicu. Na natjecanju ne mogu sudjelovati proizvođači istarske kobasice i drugih suhomesnatih proizvoda koji imaju registrirane i odobrene objekte za proizvodnju i koji proizvode istarske klobasice u kontroliranim industrijskim uvjetima, a tradicionalno se natječu na sajmu svake godine.

 
Preuzimanje uzoraka klobasica biti će se od 4. do 6. veljače 2019. godine, od 8 do 15 sati u prostorijama Općine Sv. Petar u Šumi.
Uzorak za ocjenjivanje mora sadržavati najmanje četiri murelića ili 50 cm dužine ako se klobasice rade u obliku kambe. Uz uzorak treba dostaviti ispunjenu prijavnicu koja je prilog pozivu.
Komisiju će sačinjavati provjereni senzorni analitičari, stručnjaci i doktori znanosti koji se bave proizvodnjom i ocjenjivanjem tradicionalnih kobasičarskih proizvoda, a ocjenjivat će se po standardnoj metodi ocjenjivanja suhih kobasica koju je prihvatio organizator manifestacije “S klobasicom u EU”. 
Nagrade za najjbolje ocjenjene istarske klobasice podijelit će se tijekom održavanja sajma “S klobasicom u EU” 23. ožujka u 18 sati u dvorani sajma. Šampion i najboljih deset uzoraka dobiti će posebne nagrade i novčane bonove organizatora i sponzora sajma.

Više na web stranici sajma “S klobasicom u EU”.

Školski LiDraNo 22. siječnja u porečkom Učilištu

Poreč: Mobilno reciklažno dvorište opet u funkciji