in

FUŠKULIN: Postavljanjem kućice s knjigama okončan projekt HIŽICA PUNA PRIČA

Fuškulin/Foto Tanja Kocijančić

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

FUŠKULIN: Postavljanjem kućice s knjigama okončan projekt HIŽICA PUNA PRIČA
Fuškulin – Knjige će čitati i mali i veliki

Danas, u subotu 10. listopada, postavljanjem kućice za knjige ispred sjedišta Mjesnog odbora završio je projekt „Hižica puna priča“ koji u partnerstvu tijekom nekoliko posljednjih mjeseci proveli Društvo “Naša djeca” i Gradska knjižnica Poreč, uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda istarskih gradova i općina a u suradnji s Mjesnim odborom Fuškulin.

Veselom društvu na obilježavanju završnice pridružili su se gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik MO-a Fuškulin Andrea Crevato. Uz njih dvojice koji su istaknuli zadovoljstvo ovakvim događanjima koji u malim prigradskim mjestima povezuju ljude, posebice najmlađe, prigodne su riječi uputile u ime DND-a Sniježana Matejčić i ravnateljica Gradske knjižnice Irides Zović.

FUŠKULIN: Postavljanjem kućice s knjigama okončan projekt HIŽICA PUNA PRIČA
Fuškulin – Nova kućica za knjige

Prije toga najprije je odrađena posljednja od šest u nizu tematskih radionica za djecu – ovog su puta to bile Igre pod ladonjon u kojima je Stela Đujić pokazala djeci kako su se igrali njihovi nonići i poučila ih je raznim igrama, kao što je pravljenje krpenih lutica uz pomoć plodova iz šume. Voditeljica svih radionica Dubravka Stevanović djeci je pročitala sasvim neobičnu i poučnu priču o igri.

Dok su se djeca igrala pod ladonjon, odrasli su postavili kućicu za knjige koja je izrađena po uzoru na kućice koje su diljem svijeta postavljene u pokretu Little free library, a cilj im je knjige približiti ljudima. Kućica je trajna vrijednost ovog projekta, koja ostaje na korištenje velikim i malim stanovnicima Mjesnog odbora Fuškulin, a za početak su knjige u nju donijeli Gradska knjižnica, DND Poreč i neka od djece koja su sudjelovala u radionicama. Posuđivanje knjiga u ovoj maloj knjižnici je besplatno, važno je knjige čuvati i vratiti da ih mogu pročitati i drugi i knjižnici doprinijeti i svojim pročitanim knjigama, naglasila je Zović.

FUŠKULIN: Postavljanjem kućice s knjigama okončan projekt HIŽICA PUNA PRIČA
Fuškulin

Matejčić je predstavila što su sve radili u ovom projektu koji je započeo u siječnju, prekinut u vrijeme izbijanja pandemije, pa nastavljen u rujnu. Dakle, s djecom je organizirano ukupno 6 radionica na zavičajne teme, a uz stalnu voditeljicu Dubravku Stevanović, koja je za svaki susret birala posebno inspirativnu i poučnu priču i u završnom dijelu neku vrstu kreativnog rada, zvali su odrasle stručnjake i stručnjakinje da pouče djecu o  određenoj temi.

Ti odrasli stručnjaci redom su dali svoj volonterski doprinos projektu i zaokupili pažnju djece, njih 13 koji su dolazili gotovo na svaki susret. Za prvu radionicu, Grota na grotu, kažun graditelj i obnovitelj tradicijske istarske baštine Branko Orbanić približio je djeci priču o kažunim. Druga radionica, Zakantajmo po starinski, u goste je dovela Dorijanu Čitar i Denis Mikatović Jugovac koje su djecu naučile otpjevati pjesmu “na tanko i debelo”.

FUŠKULIN: Postavljanjem kućice s knjigama okončan projekt HIŽICA PUNA PRIČA
Fuškulin

Dok su djeca upijala nova znanja i savladavala neke nove vještine, u radionici barba Jovice nastajala je kućica za knjige, prema jedinstvenom nacrtu, koja je danas i postavljena. U jesenjem dijelu je Marina Dželalija Jakominić idejom Hižice pune priča vodila djecu u izradi ilustracija koje su joj poslužile za oslikavanje kućice za knjige – kućica je čitavo vrijeme pozirala iz Marininog automobila.

Ana Pavić iz Fuškulina povela je djecu potražiti Marendu iz boške što je bilo vrlo zanimljivo i ukusno, jer su se brale kupine, a u prostoru Mjesnog odbora pripremao se voćni jogurt i krijepilo se izvrsnim Aninim sokom od kupina. Mjesni centar pokazao se odličnim za savladavanje kulinarskih vještina, pa su djeca uživala u pripremi keksa po Riceti iz kredence, u čemu im je pomagala Tatjana Velenik Andrijašević. Kekse su oblikovali na starinski način, pomoću nastavka za kekse koji se umetao u stroj za mljevenje mesa, kakav su koristile none.

FUŠKULIN: Postavljanjem kućice s knjigama okončan projekt HIŽICA PUNA PRIČA
Fuškulin

Za kraj su pod ladonjon savladali igre kojima su se zabavljali nonići u vrijeme kada nije bilo tvornički izrađenih igračaka niti novca za ih kupiti. Pa su tako djeca koja žive na području MO Fuškulin postala bogatija za pregršt zanimljivih uspomena i iskustava. Možda će se nastaviti družiti u funkcionalnom prostoru Mjesnog odbora, bar kada budu s roditeljima ili nonićima išli zamijeniti knjigu u kućicu za knjige čiji su nastanak i sami pomogli.

Druženje je završeno uz sokove i kolače koje su pripremili brojni volonteri i volonterke koji su svojim znanjima i vještinama oplemenili ovaj projekt. Na kraju su svima – i volonterima i djeci koja su sudjelovala na radionicama, podijeljene diplome za sudjelovanje.

Što donose nova pravila o koronavirusu?

Nacionalni stožer: Imamo 486 novozaraženih, predložene kazne za nenošenje maske

Besplatni tečaj talijanskog jezika za porečke obrtnike

POREČ: Udruga Glas poduzetnika organizira tribinu “Jačanje poduzetništva za Hrvatsku 2.0”