in

U Rogovićima svečano otvoreno dječje igralište sufinancirano EU sredstvima

Rogovići ima novo igralište - Foto Tanja Kocijančić

Uz pomoć najmanjih mještana načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović svečano je sinoć, simboličnim rezanjem vrpce, otvorio novo dječje igralište u Rogovićima, izgrađeno i opremljeno zahvaljujući EU sredstvima dobivenim na natječaju LAG-a „Sjeverna Istra“.

Rezanje vrpce u Rogovićima - Foto Tanja Kocijančić
Rezanje vrpce u Rogovićima – Foto Tanja Kocijančić

Na maloj svečanosti skupili su se mještani Rogovića, naselja koje broji stotinjak žitelja i koje ima sve više djece. Među njima bili su općinski vijećnici na čelu s predsjednikom Ivanom Legovićem, predstavnica LAG-a Izabela Knežević, konzultantica na ovom projektu Katarina Diklić, projektant Danijel Simonetti, izvođači radova i drugi koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Dječje igralište je mjesto gdje mi djeca provodimo slobodno vrijeme, mjesto druženja i sklapanja novih prijateljstva. Nadamo se da će  svi biti zadovoljni, čuvati opremu kao svoju imovinu, te da ćemo ovdje slaviti rođendane i družiti se, u uvodu je kazala voditeljica, djevojčica Evita Kocijančić koja je vodila program.

Rogovići - rezanje vrpce na novom igralištu
Rogovići – rezanje vrpce na novom igralištu

Načelnik je podsjetio da je općina uspješnom prijavom na natječaj LAG-a „Sjeverna Istra“ ostvarila financiranje od 80 posto vrijednosti projekta, odnosno ukupno 142.026 bespovratnih kuna za projekt „Izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u naselju Rogovići“. Zahvalio se djelatnicima LAG-a koji su ih usmjeravali i značajno pomogli kako bi uspješno prošli na natječaju.

Foto Tanja Kocijančić rogovići otvaranje igrališta
Načelnik Đulijano Petrović – Foto Tanja Kocijančić

-Veseli me što će igralište najmanjim mještanima Rogovića biti mjesto igre, stvaranja prijateljstava i rađanja novih ljubavi i simpatija, naglasio je načelnik Petrović.

Harmonikaši Umjetničke škole Poreč
Harmonikaši Umjetničke škole Poreč u Rogovićima

Svečanost su svojim nastupom uljepšali harmonikaši iz Umjetničke škole Poreč. Radi se o Kvintetu harmonika u sastavu Vito Janko, Lucia Janko, Lena Pelaić, Erik Petrović i Leona Janko koji su okupljenoj publici odsvirali skladbu Evgenija Derbenka: „Harmonikaši sviraju jazz“. Sve učenike je pripremila učiteljica savjetnica Ana Šterpin Zagoranski.

Svečanost otvorenja završila je zajedničkim druženjem uz roštiljadu i kolače koje je općina pripremila zajedno s vrijednim i gostoljubivim mještanima Rogovića.

Podsjetimo – ukupna vrijednost projekta iznosi 193.096,25 kuna, od kojih se na iznos potpore EU-a odnosi 142.026,75 kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (90%) i proračuna Republike Hrvatske (10%), a provodi se u okviru operacije 7.4.1 „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ temeljem Podmjere 19.2 ”Provedba operacija unutar CLLD strategije” u okviru Mjere 19 ”Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice”, LAG-a „Sjeverna Istra“ iz Programa ruralnog razvoja.

Foto Tanja Kocijančić - Publika na otvaranju novog dječjeg parka u Rogovićima
Foto Tanja Kocijančić – Publika na otvaranju novog dječjeg parka u Rogovićima

Ugovor za izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u vrijednosti od  171 tisuću kuna s PDV-om potpisan je s umaškom tvrtkom Euro-Trend iz Đube koja je radove izvela u roku.

Parkić je dobio nove ljuljačke, njihalicu – barku, klackalicu, tobogan s kulom i ljestvama, dvije klupice i koš za otpatke.

Foto MK Špada Poreč

Mačevaoci porečke Špade opet prvaci Hrvatske

pexels nevrijeme oluja vjetar valovi more

Za vikend nevrijeme, a onda prijeti prvi ozbiljan toplinski val