in

DRŽAVA PRIJETI ISELJENJEM: Kupuju li županija, gradovi i općine prostor ISTARSKOG KLUBA u Zagrebu?

Foto: Klub studenata Istre Zagreb/Facebook

Istarski župan Valter Flego uputio je danas, u ime Istarske županije, ministru državne imovine Goranu Mariću zahtjev za kupnju poslovnog prostora u Ilici 13, u Zagrebu, u kojem djeluje Klub studenata Istre „Mate Balota“ već 50 godina. U dopisu župan Flego podsjeća kako se prošli mjesec obratio sa zahtjevom za rješavanje problematike korištenja prostora za rad Kluba studenata, ali do sada to pitanje nije riješeno.

Također, župan još jednom naglašava da je Istarska županija zainteresirana za daljnji rad Kluba i potiče njegov aktivnost u cilju očuvanja istarskih običaja, kulture, jezika, kao i promocije Istarske županije u cjelini. Iseljenjem Kluba iz ovih prostora dovodi se u pitanje njegovo daljnje funkcioniranje, kao i pitanje djelovanja 224 člana Kluba.

Po odobrenju zahtjeva, zaključuje župan Flego, Istarska županija pozvat će sve istarske gradove i općine da se uključe u proces kupnje tog prostora, zaključuje se u priopćenju županije.

O ovoj se temi u zadnje vrijeme dosta pisalo, jer je Klub imao ugovor s Gradom Zagrebom do travnja prošle godine. No, ugovor je tada raskinut i kao novi se vlasnik uknjižila Republika Hrvatska. To su studenti doznali tek u prosincu, a od njih država traži da se isele iz njihovog prostora. Župan i brojni drugi reagirali su, tražeći od ministra Marića da se ugovor o zakupu obnovi.

BRAVO ZA POREČKE UČENIKE-VOLONTERE: Obojali i oslikali klupe i stolove za dječji ljetni kamp DND-a

NOVIGRAD: Gradi se nogostup u Ulici sv. Antona