in

Divljanje cijena: Inflacija opet raste. Imamo drugi najgori udar poskupljenja u eurozoni

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

– Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u kolovozu 2023. u odnosu na kolovoz 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 7,8 posto, dok su u odnosu na srpanj 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,6 posto – glasi prva rečenica današnjeg izvanrednog priopćenja Državnog zavoda za statistiku. Podaci DZS-a potvrda su da su zabrinjavajućih predviđanja kako je rast cijena u Hrvatskoj čak nastavio ubrzavati, piše danas, 31. kolovoza, Jutarnji list.

Naime, u srpnju je rast cijena iznosio vrlo visokih 7,3 posto, pa su krenuli komentari vlasti da se, ako ništa drugo, vidi da je inflacija počela usporavati. Ta argumentacija zanemaruje činjenicu da se srpanjski rast cijena nadogradio na lanjsku srpanjsku stopu inflacija od enormnih 12,3 posto, kao što se najnovija informacija o iznova ubrzanoj 7,8-postotnoj inflaciji iz kolovoza treba interpretirati kao nadogradnja na rast cijena u srpnju 2022. od čak 12,8 posto.

Hrvatsku, dakle, definitivno trese obnovljena inflacijska drama, koju se moglo iščitati još iz srpanjskih i kolovoških podataka o drastičnom rastu iznosa fiskalnih računa. Ministar financija Marko Primorac otkrio je u zadnjem intervjuu Jutarnjem listu kako su fiskalizirani računi u srpnju i prvom dijelu kolovoza rasli po impresivnoj stopi od 20-ak posto, što ukazuje na bujanje hrvatske turističke ekonomije. Međutim, sada se otvara pitanje treba li hrvatska poduzeti nacionalne mjere kojima će obuzdati rast cijena, ali ne administrativnim dekretima koji mogu ugroziti temeljene funkcije tržišta, nego odmjerenim mjerama ekonomskih politika.

Posebno brine što u Hrvatskoj i dalje dramatično rastu cijene hrane i pića, što znači da su je standard siromašnijih kućanstava pod najtežim udarom: „Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 10,1 posto, za Usluge 7,8 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 7,4 post te za Energiju 4,3 posto“, piše u priopćenju DZS-a.

Prema podacima Eurostata, koji koristi tzv. HICP metodu inflacija je u Hrvatskoj druga najviša u eurozoni (iza slovačke inflacije) te iznosi čak 8,5 posto.

Cijeli članak pročitajte na portalu JUTARNJEG LISTA

Foto TZ Tar-Vabriga

Za vikend Turistička fešta u Taru uz Tonyja Cetinskog, Tomislava Bralića i Klapu Intrade

Bez vode 1. rujna naselje Radmani