in

HEP preuzeo Sunčanu elektranu KAŠTELIR i najavio izgradnju još tri – UKUPNO ĆE ULOŽITI 750 MILIJUNA KUNA

Ilustracija Pixabay

Sunčane elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, prve su četiri sunčane elektrane u velikom investicijskom ciklusu u kojem će Hrvatska elektroprivreda do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, najavili su predstavnici HEP-a na predstavljanju projekta pod sloganom “Energija prirode”. Također, predstavljeni su i projekti integriranih sunčanih elektrana na zgradama u vlasništvu HEP-a, ukupne snage 2,1 MW i vrijednosti 13 milijuna kuna, piše Novac.hr.

„HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, kao dijela obnovljivog scenarija razvoja u skladu s polazištima buduće energetske strategije RH i smjernica EU energetsko-klimatske politike. Do 2030. godine planiramo realizirati projekte sunčanih elektrana ukupne snage 350 MW. U idućem petogodišnjem razdoblju investicije HEP-a u sunčane elektrane iznosit će prosječno 150 milijuna kuna godišnje, odnosno 750 milijuna kuna do kraja 2023. godine, što u prosjeku omogućava izgradnju 20 MW novih solarnih kapaciteta godišnje“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a te usput otkrio i da će ove godine početi s gradnjom i prve vjetroeekktrane.

Elektrane Vrlika Jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni. Sunčane elektrane na Cresu i Visu doprinijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone. Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a s partnerima – jedinicama lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama. Sudjelovanje domaćih proizvođača opreme poput Končara i Solvisa omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije.

Osim s tvrtkama, HEP u području sunčanih elektrana i drugih obnovljivih izvora surađuje i s jedinicama lokalne samouprave. Tako je u tijeku HEP-ov javni poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije, koji je otvoren do 31. prosinca, i u sklopu kojeg je HEP spreman realizirati sve financijski isplative projekte koji će zadovoljiti energetske, ekonomske i okolišne kriterije.

Hrvatska elektroprivreda se u razvojnoj strategiji za razdoblje do 2030. godine opredijelila za obnovljivi scenarij razvoja, u sklopu kojega će obnoviti, izgraditi ili preuzeti hidroelektrane, visokoučinkovite kogeneracijske elektrane, sunčane elektrane, vjetroelektrane i elektrane na ostale obnovljive izvore energije, s ukupnom novom snagom od oko 1.500 MW. Od toga se čak 350 MW odnosi na sunčane elektrane. Realizacija obnovljivog scenarija rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora energije u HEP-ovom proizvodnom portfelju za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora sa 6 na 9 milijardi kWh godišnje.

HEP-ove investicijske aktivnosti pozdravio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je posebno naglasio da su najavljene investicije iskorak kakav HEP dosad nije doživio.
– Ovakav smjer suglasan je s energetskom strategijom koja je u izradi jer su obnovljivi izvori energije smjer u kojem će Hrvatska ići u idućih 10 godina. Naš potencijal je ogroman, posebno u suncu i u vjetru, i vjerujem da će HEP i dalje biti ključni dionik nove energetske strategije – rekao je Ćorić.

Na događaju su ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Sabadin (buduća SE Kaštelir) potpisali Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, člana HEP grupe, te u ime suvlasnika tvrtke Elektrane Sabadin Stjepan Talan iz tvrtke Solvis i Rajka Matković. Ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres potpisali su Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a i Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar u ime zajednice ponuditelja – tvrtki PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

POREČKI KICKBOXERI BRILJIRALI U KOSTRENI – Medalje za Amela Dizdarevića, Uroša Pajića, Evu Leonu Komšić i Patrika Butkovića

FOTOGALERIJA: Vikend za pamćenje za porečki USB – osvojene brojne medalje na DANCE FESTU