in

Novigrad objavio natječaj za potpore vinarima

Foto Leon Emmanuel za Pixabay - Ilustracija

S obzirom na rastuću konkurentnost u sektoru vina u svijetu, postoji potreba za povećanjem konkurentnosti hrvatskih vina. Povećanje konkurentnosti zahtjeva nova ulaganja u proizvodnju i marketing vina, s obzirom na tehnički slabu opremljenost vinarija i zastarjelost tehnologije, također uzimajući u obzir poboljšanje uštede energije, globalne energetske učinkovitosti i održivih procesa.

Stoga je krajem prosinca 2023. godine objavljen Javni natječaj za podnošenje zahtjeva za potporu iz sektora vina unutar Strateškog programa zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027. za intervenciju 58.1.b.01. – INVWINE – Ulaganja, a ukupan iznos raspoloživih sredstava je 7.822.750,00 eura.

Prihvatljivi korisnici sredstava su (vinarije) poduzeća u sektoru vina (pravne ili fizičke osobe upisane u Vinogradarski registar) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

Minimalni iznos potpore po projektu iznosi 5.000 EUR. Za mikro, mala i srednja poduzeća (uključujući i fizičke osobe) maksimalna potpora iznosi 50% prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos potpore po projektu iznosi 1.500.000 €.

Prihvatljivi su troškovi stjecanja, izgradnje, poboljšanja nepokretne imovine odnosno objekta za proizvodnju vina, čuvanje i skladištenje vina, prodaja vina te kontrola kvalitete, kupnja novih strojeva i opreme za preradu grožđa te skladištenje vina, obnova/modernizacija/opremanje infrastrukture objekta za prodaju i prezentaciju vina, opremanje laboratorija za kontrolu kvalitete proizvoda od grožđa i vina, te opći troškovi vezani za studije izvedivosti, pripremu projektne dokumentacije, elaborat zaštite okoliša te naknade za arhitekte i inženjere.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 22. siječnja 2024. do 01. ožujka 2024. a Natječaj i detaljne upute s popisom obrazaca dostupni su OVDJE.

Za sva pitanja ili dodatne informacije obratite se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (kontakt e-mail: info@apprrr.hr )

lions poreč natječaj učenici

Porečki Lionsi pozivaju na likovni natječaj učenike iz cijele Istre na temu umjetne inteligencije

tar općina općinska uprava općina tar vabriga

TAR: Počela javna rasprava za izmjenu UPU-a turističke zone na Stanciji Blek