in

POREČ: Po planu radovi na međuzaobilaznici na Facinki

Nova cesta s infrastrukturom - Foto Grad Poreč

Nastavljaju se radovi na izgradnji međuzaobilaznice u Poreču, konkretno u dijelu poslovne zone Facinka, a riječ je o važnom dijelu ukupnog prometnog sustava cijeloga grada. Radove su ovih dana obišli gradonačelnik Loris Peršurić, skupa s pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav Marinom Poropatom.

Nova cesta s infrastrukturom - Foto Grad Poreč
Nova cesta s infrastrukturom – Foto Grad Poreč

Glavni zadatak buduće međuzaobilaznice je da rastereti postojeće prometne pravce – porečku zaobilaznicu i Ulicu Mate Vlašića. Posebno tijekom ljetnih mjeseci. Izgradnjom ove faze međuzaobilaznice bit će omogućen pristup Gospodarskoj zoni Facinka iz više različitih smjerova, što će omogućiti veću protočnost prometa, veću sigurnost za sve sudionike u prometu te lakši pristup traženim sadržajima. Inače, prilaz trgovačkom centru Galerija već sad omogućen i sa stražnje strane.

Uz ovaj zahvat, napravit će se podloga, asfaltirati i postaviti javna rasvjeta duž pješačko biciklističke komunikacije preko mosta koji veže zonu Facinka s naseljem Varvari, od zone do naselja. 

Trasa na kojoj se trenutno odvijaju radovi imat će kružno raskrižje na priključku na Vukovarsku ulicu (cesta Poreč-Varvari), te jedno kružno raskrižje u zoni. Radove izvodi zajednica ponuditelja Cesta d.o.o Pula i Đusto d.o.o., a planirani završetak je krajem ove godine.

Radovi uključuju i postavljanje oborinske odvodnje, distributivne telekomunikacijske kanalizacije (DTK) i javne rasvjete. Usporedno se izvode i radovi na vodovodnim cijevima i kanalizacijskoj mreži. Radovi se odvijaju izvan stambenih naselja, na način da ne ometaju postojeći promet, te za sada nije bilo potrebe za posebnom regulacijom prometa.

Konačni cilj punog profila međuzaobilaznice je rasteretiti zaobilaznicu i glavnu gradsku prometnicu (nekadašnju državnu cestu) i kvalitetno povezati pojedine dijelove naselja Poreč – naselja Gornji Špadići i Gulići s Osnovnom školom Finida, te dalje sve do zone Facinka i Vukovarske ulice. Naime, izgradnjom Osnovne škole Finida u 2018. godini dovršena je izgradnja prve faze međuzaobilaznice koja spaja Osnovnu školu Finida sa zonom trgovačkih centara u Ulici Mate Vlašića. Dio za koji su radovi u tijeku, previđa probijanje trase koja će spojiti Ulicu Mate Vlašića s Vukovarskom ulicom. U tom je dijelu dio prometnice već izgrađen (ispred McDonald’sa, AM Centra i Metroa), a ovog je proljeća izgrađen i spoj od sadašnjeg rotora kod Kauflanda, oko Eurospina do Ulice Mate Vlašića, na kojem će sadašnji montažni rotor zamijeniti fiksni. Ova gradnja predviđena je uskoro u narednom periodu.

Međuzaobilaznica će u konačnici svom istočnom dijelu spojiti gradska stambena naselja Gornji Špadići i Vranići – Gulići s Osnovnom školom Finida, potom će prolaziti do ulice Mate Vlašića i preko Gospodarske zone Facinka na Vukovarsku ulicu (cesta Poreč – Varvari), paralelno s postojećom zaobilaznicom, i imati dužinu 1,8 kilometara, te će na taj način dodatno povećati standarde prometovanja u gradu Poreču.

Što se nastavka tiče, za sada je u fazi izrade projektne dokumentacije nastavak prometnice koja od Kauflanda i Osnovne škole Finida vodi do kružnog raskrižja Gornji Špadići (Rident) uz naselja Finida, Finida sjever, St.Vergotini i Vranići-Gulići. Time će se rasteretiti postojeće prometnice, olakšat će se pristup školi učenicima, roditeljima i djelatnicima, ali i svima koji gravitiraju navedenim naseljima.

Sredstva za izgradnju porečke međuzaobilaznice na Facinki predviđena su u gradskom proračunu za 2022. godinu, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav i uplaćenim sredstvima komunalnog doprinosa poslovnih subjekata u Gospodarskoj zoni Facinka, priopćeno je iz Grada Poreča.

valamar

Valamarov trijumf na Danima hrvatskog turizma – Funtana ima najbolji kamp, Lanterna hotel, nagrađena 4 djelatnika

Foto Grad Poreč

POREČ: U nedjelju eko akcija čišćenja podmorja