in

Webinar za obrtnike: Inozemni radnici kao rješenje i kako vam agencije mogu pomoći u posredovanju

Ilustracija - Foto Chuttersnap za Unsplash

Hrvatska obrtnička komora organizira webinar koji će educirati obrtnike koji planiraju zapošljavati strane radnike. Na webinaru će profesionalni predstavnici agencija za zapošljavanje podijeliti svoja iskustva o svim pozitivnim i negativnim stranama zapošljavanja stranaca.

Webinar će se održati 2. svibnja 2023. godine, s početkom u 10:00 sati, putem Teams platforme. Uključiti se možete putem poveznice. Za uključivanje dovoljno je kliknuti na poveznicu i zatražiti priključenje webinaru nakon kojeg ste sudionik u sastanku.

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno se javite na kontakt Krešimir Tomić kresimir.tomic@hok.hr

Radnik je važan čimbenik u svakom poslovnom okruženju, a posebno u ugostiteljstvu, djelatnosti u kojoj se osjećaji i doživljaji isprepliću i stoga je ljudski faktor još važniji. Nedostatak radne snage dugogodišnji je problem i njegovo rješavanje zahtijeva dugoročni pristup jer se radi o demografskom, tržišnom, obrazovnom i ekonomskom pitanju. Nedostatak radne snage osobito postaje aktualan prije početka turističke sezone, a poslodavci se bore za svakog zaposlenika.

Zbog nedostatka domaće radne snage, poslodavci se u posljednjih nekoliko godina okreću drugim tržištima, a broj stranih radnika se iz godine u godinu povećava. Ako se poslodavci odluče za uvoz radne snage, moraju biti upoznati s propisanim procedurama i vremenom potrebnim za ishođenje dokumentacije.

Koncept webinara

Predviđeno trajanje webinara je oko sat i pol vremena, uključujući uvodni dio u obliku panel-rasprave tijekom koje ćemo raspraviti sljedeće:

  • Osnovni pregled trenutne zakonske regulative s naglaskom na specifičnosti pojedinih županija/regija temeljenih na iskustvu.
  • Kako uopće funkcionira traženje radnika preko agencije? Koji su koraci u samoj sekciji? Tko je odgovoran za koji dio procesa? Koje su obaveze jedne i druge strane?
  • Kako prepoznati „lažnu“ agenciju?
  • Odgovornost obrtnika s jedne i agencije s druge strane u procesu traženja radnika.
  • Trebam stranog radnika, koji je proces zapošljavanja?

Sugovornici:

Nataša Kačar, Posao u turizmu / https://www.posaouturizmu.hr/

Ivana Pavičić, Top Job /https://topjob.hr

Danijela Skorić, Actum Zadar / https://www.actum.hr/

Tomislav Adamić https://ryan-international.hr/

Moderator: Krešimir Tomić, Hrvatska obrtnička komora

Najvažniji dio ovog webinara su pitanja i odgovori, odnosno mogućnost informiranja obrtnika o svim detaljima procesa zapošljavanja stranih radnika.

Katja s učiteljicom Marinom Dželalija Jakominić - Foto OŠ Tar - Vabriga

TAR: Katja Mihoković na državnoj smotri u pripovijedanju predstavila se s kamišibajem

Foto Grad Poreč

U čast Danu grada Poreča Peršurić održao prijem za bivše gradonačelnike