in

ISTRAMET: Početkom novog tjedna vrućina popušta, no nećemo u duge rukave

Brseč/Istramet/Denis Viškanić

I posljednji dan klimatološkog ljeta obilježilo je pretežno sunčano i vruće te sparno vrijeme. Slično će početi i klimatološka jesen koja počinje u nedjelju, no na vidiku je osvježenje.
Temperature zraka već su tjednima značajno iznad prosjeka, stoga će klimatološko gledano kolovoz vjerojatno završiti kao vrlo ili ekstremno topao, čak i u odnosu na noviji usporedni niz podataka (1981. – 2010.).

Velikim vrućinama i nepodnošljivoj sparini konačno se nazire kraj. S hladnom frontom koja stiže u noći na utorak stiže osvježenje, mjestimice i značajnija kiša, no prema trenutnim prognostičkim neće posvuda biti obilnijih količina.

U ponedjeljak navečer i u noći na utorak topao i vlažan jugozapadnjak zamijenit će bura, a temperature zraka snizit će se za 10-ak stupnjeva Celzija. No vrijeme će se smiriti brzo, već u drugom dijelu utorka, stoga očekujemo dulja sunčana razdoblja.

Za vrijeme prolaska fronte, bura bi mogla imati i olujne udare, o čemu možete detaljnije čitati u našoj trodnevnoj prognozi. Ne smijemo isključiti ni mogućnost jačih nestabilnosti, a na moru izraženijih neverina, povodom čega će nadležne službe vjerojatno izdati odgovarajuća upozorenja koja ćemo prenijeti na portalu.

Povratak u temperaturni prosjek

Drugi dio tjedna donosi nam djelomice sunčano vrijeme, ali uz primjerenije temperature zraka koje će se danju kretati većinom između 25 i 28 °C. Noći će biti ugodnije, stoga će se konačno moći bolje spavati i uz obalu.

U Dalmaciji gdje će i sama fronta biti slabije izražena u odnosu na istarsko područje, dnevne temperature zraka u četvrtak i petak ponovno će porasti do 30 °C. To znači da se Jadran idući tjedan još neće oprostiti od (pravog) ljeta.

No gledajući dugoročnije prognoze za idući vikend, uslijed djelovanja visinske ciklone temperature zraka mogle bi se posvuda postupno snižavati u okvire prosječnih za doba godine, a i oborine će biti sve češća pojava, što je dobra vijest jer će i opasnost od šumskih požara postupno biti sve niža.

NOVIGRAD: Nagrađeni najbolji sportaši, klubovi i sportski djelatnici

POREČ: Plesni studio MOT 08 otvara upise 2. rujna