in

Etnomuzikolog Branislav Ostojić o slovenskoj glazbi u Umagu

Nastup zbora Korona

U srijedu navečer je prostoru gradske knjižnice i čitaonice u Umagu, etnomuzikolog i magistar glazbe Branislav Ostojić iz Kaštelira, održao stručno predavanje na temu „Razvoj slovenske glazbe u Istri“. Predavanje su otvorile članice ženskog pjevačkog zbora Slovenskog društva Ajda iz Umaga, koje su pod vodstvom dirigentice Vesne Car odpjevale dvije slovenske pjesme i to Škerjanček poje te Ljuba povej. Potom je prisutnima predavač Ostojić govorio o povijesnom razvoju glazbe Slovenaca u Istri, počevši od 1850. godine,kada je osnovano prvo kulturno-političko društvo pod nazivom Slavljansko društvo. Također, bilo je govora i o otvaranju čitaonica, od 1867 u Jelšanama i Dekanima te nešto kasnije u Buzetu, zatim o održavanju javnih skupova, popularno zvanih tabori, koji se prvi kao takav održao u Kubedu 1870.g., radu Carske-kraljevne državne gimnazije u Pazinu, gdje je radio velik broj slovenskih profesora te je polazilo dosta slovenskih učenika.

Predavanje Branilava Ostojića u umaškoj knjižnici
Predavanje Branilava Ostojića u umaškoj knjižnici

Potom su navađani koncerti slovenskih kulturnih društava u Puli, gdje je postojalo Slovensko pevsko-zabavno in podporno društvo te je bilo govora o godini 1904, kada je osnovano Drugo slovensko društvo u Puli.
Ipak, najviše govora je bilo o radu Slovenske prosvetne zveze za Istru, koja je brojala stotinjak kulturnih društava, da bi se predavanje nastavilo nabrajanjem kulturnih društava, koncerata sa programima nakon Drugog svjetskog rata do danas s posebnim osvrtom na rad Slovenskih društava Encijan iz Pule, Lipe iz Buzeta te Ajde iz Umaga Predavanje je bilo popraćeno brojnim napisima iz ondašnjih novina, fotografijama te dokumentima iz Pazinskog te Koparskog arhiva.
U nastavku predavanja su članovi mješovitog pjevačkog zbora Korona iz Umag pod ravnanjem dirigenta Branislava Ostojića odpjevali dvije slovenske pjesme Mamca pošljite me po vodo i Lipa, da bi predavanje završilo zajedničkim pjevanjem zborova Ajda i Korona, koji su izveli popularnu slovensku pjesmu Na jezeru.

vrtić veli maj foto grad poreč

POREČ: Djeca iz Gornjeg vrtića u Valamaru dok traje obnova Gornjeg vrtića

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Ekloške radionice pod vodstvom Adele Deković i Ane Mandić