in

POREČ: Zoran Vakula i Marilena Dužman otvaraju BOOKtigu

U srijedu, 19 travnja započinje porečka BOOKtigafestival pročitanih knjiga te sajam rabljenih knjiga BOOKtižin kojem se iznimno vesele zaljubljenici u čitanje!

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Poreč
Marilena Dužman – Foto Gradska knjižnica Poreč

Festival se otvara u 10 sati otvaranjem BOOKtižina, sajma pročitanih knjiga u parku Matije Gupca, kada će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige, koje su donirali građani, po simboličnoj cijeni od 1.5 eura. Prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin i ove će se godine usmjeriti na nove projekte porečke knjižnice. Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati. Bogatu ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i zanimljiva ponuda vrijednih izdanja Antikvarijata Glavan iz Ljubljane, antikvarijata Libris iz Kopra, Malog nebodera iz Rijeke i Nove stvarnosti iz Zagreba, a ove će se godine po prvi put u Poreču predstaviti i antikvarijat Mala akademija iz Beograda. Njihova će se izdanja također prodavati po prigodnim cijenama. Ovogodišnju BOOKtigu i njezin programski dio obogatit će brojni gosti književnici, poznata imena hrvatske kulturne scene.

Prvi gost ovogodišnje BOOKtige, u srijedu, 19. travnja, u parku Matije Gupca je Zoran Vakula poznati meteorolog, svima nam znano lice s TV ekrana! Neumorno promovira meteorologiju, čak i putem meteostripa, meteokarikatura, putem kazališnih predstava za djecu te „Vremenastim pričama“, serijom slikovnica kojima je cilj približiti najmlađima često spominjane meteorološke termine, kako bi bolje razumjeli vrijeme te njegove promjene i pojave. „Pahuljasta“„Sunčasta“„Vjetropirasta“ i „Oblačasta“ priče su koje će zasigurno oduševiti porečku djecu. Druženje započinje u 10 sati. Istoga dana u 17 sati, u Klubu umirovljenika Galija, Zoran Vakula družit će se s umirovljenicima. Vakula će, predstavljajući svoje knjige, s Porečanima pričati o vremenu i utjecaju vremena na ljude, o promjenama klime, o problemima vezanim za izradu točne prognoze vremena, o utjecaju prirodnih i ljudskih faktora na promjene, uz mnoštvo zanimljivih detalja iz svakodnevnog života, ali i o ljudima kojih više nema, o koroni i potresima. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane građane.

Kako je već u veljači objavljeno, knjiga „Hladno srce“ je, prema statističkoj obradi podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji, u periodu od 1. veljače 2022. do 31. siječnja 2023, najčitaniji roman u istarskim narodnim knjižnicama, a njegova autorica, Marilena Dužman, ovogodišnja je laureatkinja i dobitnica Nagrade BOOKtiga.  Pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana, svečana dodjela Nagrade upriličit će se u srijedu, 19. travnja u 19 sati u matičnom odjelu porečke knjižnice, kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji je mjesec dana “putovao” po knjižnicama Istre i u koji su svi njegovi čitatelji upisali svoje dojmove. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobit će i novčanu nagradu.

Foto CMIK Novigrad

NOVIGRAD: U CMIK-u predstava za djecu i dokumentarac o Greti Thunberg povodom Dana planeta Zemlje

Ivana Radić (PResent communications)

PODUZETNIČKI INKUBATOR POREČ: Besplatna radionica za poduzetnike „Osvještavanje vlastitih potencijala“