in

Putujuća smotra Talijanske drame u Motovunu, Novoj Vasi i Oprtlju

U petak 10. lipnja započinje prvo izdanje putujuće dramske smotre Il Carro di Tespi – Talijansko kazalište na trgu u organizaciji Talijanske drame HNK Ivan pl. Zajc i COMITES-a, Odbora Talijana u inozemstvu, uz podršku Talijanske Unije, Generalnog konzulata Italije u Rijeci, Talijanskog Instituta za kulturu u Zagrebu, Zajednica Talijana Motovun, Šterna i Nova Vas, Općina i turističkih zajednica Motovun, Oprtalj i Brtonigla, Istarske županije i Zakon Teatra.

Il Carro di Tespi kazališna je smotra i mjesto scenske izvedbe, no prije svega to je trenutak susreta umjetnika, glumaca, redatelja, kreativaca, kritičara, profesionalaca i entuzijasta suvremenoga kazališta. Polazeći od poznatih carri di Tespi, s osvrtom na lik Tespija d’Icarije, kojega je opisao Horacije u djelu Pjesničko umijeće (lat. Ars poetica), projekt se odnosi na ideju pokretnih kazališta osmišljenih da dovedu kazalište na trgove kako bi se dramska kultura približila svim društvenim skupinama.

Kulisa ovoga prvog izdanja bit će tri očaravajuća istarska sela: Motovun, Oprtalj i Nova Vas, čiji će trgovi biti postavljeni za doček publike u ugodnim ljetnim večerima.

Predstave, na talijanskom jeziku s titlovima na hrvatskom, bit će izvedene kroz tri lipanjska vikenda (petkom i subotom), s početkom u 21h:

Motovun – Ruy blas (Il Mulino di Amleto)

petak 10. i subota 11. lipnja 2022.

Oprtalj – Il Colloquio (Collettivo lunazione)

petak 17. i subota 18. lipnja 2022.

Nova Vas (Brtonigla) – Variazioni enigmatiche (Talijanska drama)

petak 24. i subota 25. lipnja 2022.

Ulaz je slobodan.

Talijanska drama, dio Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci, je jedini stalni profesionalni ansambl na talijanskom jeziku izvan Italije.

COMITES (Odbor Talijana u inozemstvu) predstavlja talijanske državljane na području hrvatske obale pri Talijanskom generalnom konzulatu u Rijeci.

Više informacija na web stranici Talijanske drame i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Foto Društvo likovnih stvaratelja Pazin

Izložba keramike u čast proslavi Dana Grada Pazina

Plakat za borbu u Areni

Porečan Amel Dizdarević kreće u lov na petu profesionalnu pobjedu