in

U Poreču 8. Festival multikulturalnosti na kojem se predstavljaju udruge manjina iz cijele Istre

Foto Istarska županija

Ovogodišnji Festival multikulturalnosti održat će se u srijedu, 3. svibnja, na Trgu slobode, u Poreču, a program je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Grada Poreča. Osmo izdanje Festivala amaterskih udruga nacionalnih manjina Istarske županije, započet će u 18 sati, a predstavit će se deset udruga i kulturno-umjetničkih društava. 

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

„Festival multikulturalnosti govori o istarskim specifičnostima, o našim različitostima koje doživljavamo kao naše bogatstvo. Jučer smo imali prilike biti u Grimaldi, na susretu mladih svirača na istarskim tradicijskim instrumentima, kojim njegujemo naše tradicionalne, izvorne vrijednosti, dok s druge strane multikulturalnost je nešto što krasi Istru već duži niz godina, što također treba promovirati. Festival, koji se održava uoči Dana Europe, lijepa je prilika da obilježimo naše posebnosti. Istarska županija, osim deklarativno, i financijski podupire rad brojnih udruga nacionalnih manjina, koje djeluju na ovom području, a idućeg tjedna će još jednom imati priliku predstaviti svoj rad, običaje i tradiciju, kako našim građanima, tako i posjetiteljima“, istaknuo je župan Boris Miletić. 

„Ove godine smo mi domaćini Festivala, koji putuje Istrom. Time pokazujemo da smo prostor convivenze, da svoje volimo i poštujemo tuđe. Poreč je do sada imao slične manifestacije i interes za upoznavanje novih običaja i kultura je uvijek bio velik, stoga vjerujem kako će se Festivalu odazvati velik broj naših sugrađana, ali i mnogobrojni gosti koji već borave u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, a zadovoljstvo Festivalom izrazio je i njegov zamjenik Ugo Musizza. 

Zamjenica župana Jessica Acquavita zahvalila je Gradu Poreču na domaćinstvu, te smatra da je upravo to što se Festival održava u različitim gradovima dobra prilika da se na širem području Istre prikažu aktivnosti udruga nacionalnih manjina. Njihov je rad volonterski, dodala je, te pokazuje sav entuzijazam i privrženost svojim kulturama, jeziku i običajima. Sve navedeno prepoznaje i Županija, koja je u ovoj godini povećala proračunska sredstva namijenjena upravo kulturnim programima i projektima nacionalnih manjina. 

Županijska pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel, čiji je Upravni odjel zadužen za organizaciju Festivala, uputila je zahvalu Ministarstvu kulture i medija, što je i ove godine prepoznalo značaj manifestacije, te ga i financijski podržao.  

Na Festivalu će nastupiti: Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri; Udruga Roma Istre; Udruga Albanaca Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; KUD „Bosna“ Istarske županije i Makedonski kulturni forum, objavila je Istarska županija.

Terlević, Velenik, RAbar i Temimović - Foto Tanja Kocijančić

Poreč slavi Dan grada i Praznik rada. Donosimo bogat program koji će trajati 4 dana

degustazione tar tartar tuna hrana

TAR: Ovotjedna ponuda marendi u bistrou DeguStazione – Morski pas, ombolo, brudet…