in

Mali Kaštelirci uživaju u ljetnoj školi – Posjetili stari mlin i naučili kako se pravi med, a uskoro idu u Kontiju

Djeca posjetila paleo farmu Remedy - Foto Općina Kaštelir-Labinci

Već treću godinu zaredom u Područnoj školi Kaštelir održava se ljetna škola. Nakon dva vrlo uspješna izdanja i ove godine u kolovozu mali Kaštelirci dio ljetnih praznika provode u igri, zabavi i učenju.
U organizaciji Općine Kaštelir-Labinci i Osnovne škole Jože Šurana Višnjan ljetna se škola odvija za učenike od 1. do 3. razreda od 22. kolovoza do 2. rujna.
Nakon kulturne baštine koja je bila prošlogodišnja tema, ove je godine preokupacija priroda.
Upisano je 19 polaznika (učenici od 1. do 3. razreda). Neki dan imali su priliku razgledati mediteranski vrt i naučiti kako nastaje med u OPG-u Remedy u Radošima kod Poreča. Jučer su posjetlili stari mlin u Vižinadi i naučili nešto o preradi žitarica, kako se radi brašno i koliko vrsti brašna ima.

Djeca posjetila mlin u Vižinadi
Djeca posjetila mlin u Vižinadi – Foto Općina Kaštelir-Labinci

Kako doznajemo u općini, idući će tjedan čuti priču o maslinarstvu u Istri te razgledati pogon u uljari Chiavalon u Vodnjanu. Nakon toga se vraćaju u Kaštelir gdje će saznati više o proizvodnji povrća u plastenicima pored Kaštelira.
Završni izlet planiran je 2. rujna kada će učenici posjetiti novootvoreni Znanstveno-edukacijski centar Kontija u Vrsaru i naučiti po čemu je taj komadić Istre zaštićen i poseban.
Ljetna škola je i ove godine za roditelje besplatna. Sve troškove (osim toplog obroka) financira Općina Kaštelir-Labinci.
-Trudimo se kontinuirano voditi brigu o najmlađima. Važno je napomenuti da nije sve u novcu, veoma je važan ljudski faktor, koji u ovom slučaju vjerujte mi nije izostao. Pa je tako uz učiteljicu Davorku Tumpić i ravnatelja Predraga Brkića škole uspjeh zagarantiran, komentirao je načelnik Đulijano Petrović.

Djeca posjetila mlin u Vižinadi - Foto Općina Kaštelir-Labinci
Djeca posjetila mlin u Vižinadi – Foto Općina Kaštelir-Labinci

miro vranić luka košeto loris peršurić

Porečki gradonačelnik primio Luku Košeta – mladog državnog prvaka u atletici

Dobitnici nagrada i priznanja za najljepše okućnice - Foto TZ Novigrad

NOVIGRAD: Uručene nagrade za najuređenije okućnice i poslovne prostore