in

Nova brošura „The Best of Poreč Riviera“ – Izbor najbolje enogastro ponude Poreštine na jednom mjestu

Foto Tanja Kocijančić

Direktori turističkih zajednica Klastera Poreč Riviera predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Grada Poreča novu brošuru u sklopu turističko eno-gastronomskog projekta „The Best of Poreč Riviera“. Na presici su medijima predstavili značaj ovog projekta direktori Nenad Velenik (Poreč), Sanja Žužić (Tar-Vabriga), Ana Milohanović Čehić (Funtana), Linda Grebac (Kaštelir-Labinci) i odnedavno direktorica TZ-a Vižinade Lidija Brdarić.

„The Best of Poreč Riviera’’ je prvi klasterski projekt kojem je cilj da se posjetiteljima ali i lokalnom stanovništvu Poreštine ponudi kvalitetnu informaciju o enogastronomskoj ponudi prema kriterijima izvrsnosti, te dodatno promovira autentični sadržaj kroz već afirmiranu turističku ponudu uz podizanje kvalitete i obogaćenje turističke ponude na području Klastera Poreč Riviera.

Brošura The Best of Poreč Riviera - Foto Tanja Kocijančić
Brošura The Best of Poreč Riviera – Foto Tanja Kocijančić

Turističke zajednice, naveo je Nenad Velenik, prošle su godine u kolovozu raspisale natječaj za ocjenjivanje i izbor restorana, konoba, vinara, maslinara, proizvođača sira i meda, slastičarnica, barova i autohtonih suvenirnica koji posluju na području klastera. Dodao je da je u natječaju bilo točno definirano koji su kriteriji, a potom je nakon prijava neovisni peteročlani stručni žiri krenuo s ocjenjivanjem. Upravo taj žiri garantira vjerodostojnost projekta i izbora, naveo je Velenik.

Brošura, za početak na hrvatskom i engleskom jeziku, tiskana je u 5.000 primjeraka i spremna je za dijeljenje u informativnim centrima turističkih zajednica, turističkim agencijama i na recepcijama hotela. Velenik je kazao da je putem natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice za realizaciju ovog projekta turističkim zajednicama klastera Poreč Riviera dodijeljeno 100.000 kuna bespovratnih sredstava. Ukupni trošak ovog projekta, dodao je direktor TZ-a Poreč, jest oko 150.000 kuna, odnosno 20 tisuća eura. Spomenimo da je za koncept i dizajn brošure bio zadužen Studio Sonda iz Vižinade.

-Istra se posljednjih 15-ak godina nametnula kao regija vrhunske eno-gastronomske ponude. S ovom brošurom smo pokušali približiti našim gostima široku paletu proizvoda koju klaster nudi, ali u drugačijem izdanju –u brošuru su ušli samo najkvalitetniji nositelji ugostiteljske ponude. To nije demotivirajuće za druge, naprotiv, to je samo poticaj da svi skupa ulažemo u kvalitetu i da držimo korak sa svjetskim gastro trendovima. Ovime zahvaljujemo HTZ-u na prepoznavanju projekta i dodijeljenim sredstvima kao i kolegicama na uloženom trudu. Brošura je ove godine doživjela svoje 1. izdanje ali to naravno nije konačna verzija jer će eno-gastronomska ponuda
klastera kroz godine zasigurno kvalitativno rasti pa će i brošura doživjeti određene korekcije, istaknuo je direktor Velenik.

Njegova kolegica Sanja žužić napomenula je da se radi o hvalevrijednom zajedničkom projektu koji će pružati kvalitetne informacije na jednom mjestu. Naime, svaki gost koji uđe u TZ prvo što pita jest gdje se može dobro jesti i piti, a sada im mogu ponuditi kvalitetnu brošuru i to za cijelu Poreštinu. Ponosna je na sve lokale s područja Tara i Vabrige koji su u nju uvršteni.

Ana Milohanović Čehić naglasila je da je ovo rezultat dobre kalsterske suradnje i veseli je što su ugostitelji i svi ostali prepoznali važnost ulaska u ovaj projekt u kojem mogu prezentirati svoju ponudu. Linda Grebac kazala je da to biti prilika i domaćim ljudima, ne samo tuistima, da upoznaju najbolju ponudu u klasteru, a moći će je ponuditi i svojim gostima u privatnom smještaju. Drago joj je da su u brošuri svoje mjesto našli kvaliteti OPG-ovi s područja Općine Kaštelir-Labinci, a s njom se složila i kolegica iz Vižinade, Lidija Brdarić, dodavši da projekt na najbolji način objedinjuje i povezuje ponudu klastera. Sve su naglasile da će ovo sigurno biti i dobar poticaj svima ostalima da dodatno ulažu u svoje proizvode i usluge kako bi i oni mogli ubuduće ući u sljedeća izdanja brošure.

PODSJETIMO NA KRITERIJE KOJI SU BILI DEFINIRANI LANJSKIM NATJEČAJEM:

Na natječaj su se mogli prijaviti poslovni subjekti koji na području Grada Poreč i Općina Tar – Vabriga, Funtana, Kaštelir – Labinci i Vižinada obavljaju djelatnosti u jednoj ili više navedenih kategorija:

 • Restorani / konobe razvrstani u sljedeće potkategorije;
 • Restorani
 • Agroturizam / konoba
 • Gourmet objekti specijalizirani za određenu vrstu hrane /usluge
 • Plažni objekti
 • Vinari
 • Maslinari
 • Proizvođači sira
 • Proizvođači meda
 • Slastičarne
 • Barovi razvrstani u sljedeće potkategorije;
 • Coffee bars
 • Cocktail/ beach bar
 • Special Bars
 • Night Bars
 • Eko
 • Autohtone suvenirnice s ponudom etno/gastro
 • & More – Ostale kategorije, za one koji se ne pronalaze u nekoj od gore navedenih.

Uvjeti za prijavu kandidata su bili:

 1. Subjekt mora imati uredno poslovanje i biti registriran za sve oblike djelatnosti kojima se bavi u kategoriji u kojoj se natječe;
 2. Mora poslovati najmanje jednu godinu prethodno prijavi na predmetni natječaj;
 3. Subjekt mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete za sve oblike djelatnosti kojima se bavi u kategoriji u kojoj se natječe.

Natječaj je bio otvoren od 9. kolovoza do 23. kolovoza 2022. godine.

Foto USB Poreč

Za Dan žena: Porečke USB-ovke plešu na svili pod krošnjama Naftaplina

Sve o muškarcima - Predstava

NOVIGRAD: Ožujak u CMIK-u – Ciklus predavanja Korada Korlevića te bogat kazališni i kino program uz niže cijene ulaznica