in

Planovi TZ-a Kaštelir – Ulazak u Klaster Riviera Poreč i etno zbirka koja postaje centar za posjetitelje

Foto TZ Kaštelir
Romina Sinosich

Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci u ovu je godinu ušla s velikim planovima i očekivanjima. Naime, ohrabruju podaci, izloženi i prihvaćeni na vijeću i skupštini TZ-a, po kojima je u prošloj godini zabilježen porast noćenja od 17%, porast dolazaka od 20% te porast turista također od 20% u odnosu na 2018. godinu. Sve je više registriranih iznajmljivača kojih je u ovom malom mjestu s oko 1.500 žitelja čak 386, koji na raspolaganju imaju 431 turistički smještajni objekt s čak 2.050 ležaja.

Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2019. godini čak 70% otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem. Spomenuti podatak ima posebno značenje, jer dokazuje kako mikro destinacija poput Općine Kaštelir-Labinci raspolaže s potencijalom privlačenja gostiju više i visoke platežne moći. K tome, najveći broj gostiju dolazi iz Njemačke.

Ukupni budžet kojim će TZ raspolagati u 2020. godini planiran je u visini od 396.228 kuna.

Shodno tome, pripremljen je i program rada koji za 2020. predviđa uređenje i signalizacija bike (trekking) staze; oživljavanje, vidljivost te promociju u najširem smislu; unapređenje i valorizaciju manifestacija, bolju povezanost, sinergiju i korelacija između javnog i privatnog sektora, te kvalitativno i estetsko unapređivanje općih uvjeta boravka gostiju, te same estetike mjesta.

-Što se tiče manifestacija, nastavljamo dobitnu prošlogodišnju kombinaciju Ljeta u Kašteliru. Svake godine kvalitativno unapređujemo naša već tradicionalna događanja, tako da ćemo  i ove godine poznate manifestacije dignuti za stepenicu više. Posebno naglašavam odličnu suradnju koja se nastavlja i ove godine s općinom, lokalnim proizvođačima te sve većim brojem registriranim OPG-ovima.  

Planiranom postavom nekoliko foto pointa na krucijalnim mjestima općine dobit ćemo malo turističke razigranosti, što svakako pridonosi osjećaju pripadnosti mjestu i dobre energije, komentirala je voditeljica TZ-a Romina Sinosich.

Izdvojila je nekoliko najvažnijih projekata za ovu godinu.

Muzej – etno zbirka

U suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine,  zahvaljujući njihovim sugestijama i savjetima,  planiran je redizajn, odnosno multimedijisko opremanje te  adekvatna valorizacija u suvremeni centar za posjetitelje. Cilj je vjerna interpretacija nekadašnjeg tradicijskog načina života i privređivanja. Stara će se vremena oživit putem predmeta za poljoprivredu i zanatstvo, preko opreme seoskog kućanstva i svakodnevnog života. Postrojenje starog motornog mlina, u kojem se trenutno nalazi zbirka, sam je po sebi specifičan i zanimljiv, pošto je nekada  bio okosnica svakodnevnice u mjestu. Stari mlin je zasebna atrakcija, koja će također biti valorizirana. Zbog limitiranih financijskih sredstava TZ-a treba naglasiti da će dio troškova redizajna i opremanja etno zbirke preuzeti općina, dok će TZ sredstva iznaći putem natječaja.

Web stranica + nova arhiva fotografija

Poseban naglasak  bit će usmjeren na web stranicu turističke zajednice te na Facebook profil.  Radi se o kompletno novom, modernom web dizajnu službenih stranica s ažuriranim podacima i fotografijama.  Postojeća arhiva fotografija zamijenit će se novim, izuzetno kvalitetnim i profesionalnim materijalima. Proces izrade nove arhive već je započet, a trajat će kroz sva četiri godišnja doba, tako da se dobije specifičnost i ljepotu pejzaža u svim aspektima i bojama.

Bike/trekking staza

Poseban naglasak također će biti usmjeren na uređenje i signalizaciju bike/trekkig staze, dužine 18 kilometara. Novi dizajn signalizacije svakako će odražavati budući klasterski dizajn Riviere Poreč.

Klaster Riviera Poreč

Ulazak u klaster je krucijalni projekt u 2020. godini, prvenstveno radi povećanja turističkog prometa, jačanja pozicije na turističkom tržištu te zajedničke prepoznatljivosti. 

-Mislim da ne treba posebno naglašavati dobrobiti takvog udruživanja, s obzirom na limitirana financijska sredstva malih turističkih zajednica koje ostvaruju sve više noćenja, zaključila je Romina Sinosich.

vižinada iz zraka centar povijesna jezgra

Otvoren natječaj: VIŽINADA za financiranje projekata udruga osigurala 247 tisuća kuna

Lions klub Poreč organizira likovni natječaj za istarske učenike “Dragi kamen”