in

Romina Sinosich: Puno planova Turističke zajednice općine Kaštelir-Labinci za 2019.

Na krilima ovogodišnjih odličnih rezultata Turistička zajednica Kaštelir-Labinci dogodine planira niz novih aktivnosti kojima će privući još novih turista, kojih je ove godine bilo znatno više. Naime, noćenja su porasla za devet posto, dok je za čak 30 posto narastao broj postelja u turističkim objektima, mahom u kućama za odmor, a potom u apartmanima u domaćinstvima.

Romina Sinosich: Puno planova Turističke zajednice općine Kaštelir-Labinci za 2019.
Romina Sinosich

Suradnica TZ-a Romina Sinosich veli da su prihvatili program rada i financijski plan za 2019., prema kojem će imati na raspolaganju 280 tisuća kuna. Planova imaju napretek, uvijek u suradnji s Općinom Kaštelir-Labinci, poput uređenja postojećih dviju biciklističkih staza, organizacije prve biciklijade u svibnju i otvaranja turističkog info punkta na Placu, na mjestu sadašnje čekaonice, koji bi bio izdvojen od turističkog ureda.

Kada su u pitanju kulturno-zabavne manifestacije, koje se provode u cilju podizanja kvalitete turističke ponude kroz organizaciju događanja i manifestacije TZ podupire tradicionalne projekte, no, istovremeno, od velike je važnosti osmišljavanje novih, svježih događanja.

-Ove smo godine oživjeli intimni park u Kašteliru iza župne crkve sv. Kuzme i Damjana, održavši krajem srpnja romantični koncert “Romance & wine in Kaštelir” koji je bio izuzetno posjećen, a postat će tradicionalan. U događaj smo uključili vinare i proizvođače rakija koji su ondje nudili svoje proizvode, a želimo ih uključiti u sve buduće manifestacije. Organizacija tradicionalne Gramperijade, festivala od krumpira, ove je godine također podignuta na viši nivo što se također odrazilo na izuzetnu posjećenost uključujući brojne turiste. Obje će manifestacije sljedeće godine biti još bogatije, s novim sadržajima i glazbenim izvođačima, najavila je Sinosich.
Uspješno je bilo i ljetno kino, također u parku, organizirano ove godine prvi put, koje će dogodine imati dvije projekcije – animirani film za djecu u srpnju i filmski svjetski hit u kolovozu.

U rujnu je prvi put obilježen Svjetski dan turizma – bio je to kulinarski show na starim špakerima, a na temu srdele i krumpira. S obzirom na podudarnost vremenskog termina s proslavom tradicionalne Kuzminje, TZ je u dogovoru s Općinom odlučio spojiti manifestacije u jednu, a vjerojatno će tako biti i dogodine. Bit ć to opet cooking show na otvorenom, a još će odlučiti koju će autohtonu namirnicu spojiti s gramperom.

Jedna od želja za iduću godinu je i organizacija mini Adventa na Placu, sa štandovima i jednim dobrim koncertom u crkvi. Također, Sinosich je istaknula još jednu važnu stvar – TZ je, za razliku od prije, otvoren cijele godine kako bi se mogli javljati na turističke natječaje.

Iznijela je nekoliko podataka o godini na izmaku.

-TZ je početak rastućeg trenda zabilježio već u prvih pet mjeseci ove godine povećanjem noćenja za 37 posto. Sve je više registriranih iznajmljivača kojih trenutno ima 367, a na raspolaganju je 404 turističkih smještajnih objekata s čak 1.909 ležaja, kaže Sinosich.

To znači da je sada u Kašteliru i Labincima broj turističkih postelja znatno nadmašio broj stanovnika s obzirom da je na posljednjem popisu stanovništva općina brojala 1.463 žitelja. Sinosich ističe važnost odlične suradnje TZ s Općinom koja joj pruža logističku i financijsku potporu.

-TZ je već 10. rujna dostigla cjelogodišnju brojku noćenja od lani, koja je iznosila 71.106 noćenja. Do 5. prosinca realizirano je oko 76.300 noćenja. Broj dolazaka i turista na području općine također se proporcionalno povećao; 7.813 dolazaka i 7.826 prijavljeni gost. Ako uzmemo u obzir da Kaštelir i Labinci bilježe iz godine u godinu konstantan rast noćenja i dolazaka, ovogodišnje povećanje noćenja do polovice listopada od 9 posto do polovice listopada potvrđuje trend rasta. Od ukupnih dolazaka i noćenja u 2018. godini, čak 65 posto otpada na kuće za odmor s bazenom i različitim drugim popratnim sadržajem, kaže Sinosich.

Spomenuti podatak ima posebno značenje obzirom da dokazuje kako mikrodestinacija poput Općine Kaštelir Labinci raspolaže s potencijalom privlačenja gostiju više i visoke platežne moći.

Prijem za predstavnike porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Prijem za predstavnike porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

Opatija: Festival čokolade od danas do nedjelje

Opatija: Festival čokolade od danas do nedjelje