in

VRSAR/FUNTANA: Odgajateljice u vrtiću i treći tjedan u štrajku! Načelnik Gerometta poziva na razgovor

Štrajkaški odbor u vrtiću u Vrsaru

Treći tjedan štrajka u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani, započetog zbog neuspjelih pregovora o povećanju plaća, a još ništa se konkretno nije dogodilo, niti je bilo dogovora između štrajkaškog odbora i Općine Vrsar kao osnivača.

-Ušle smo u treći tjedan štrajka, ali konkretnih pomaka nažalost nema. Bez obzira na to nismo obeshrabrene, već imamo jasnu viziju i znamo zbog čega smo ovdje. Ostajemo u štrajku do postizanja dogovora. Zahvaljujemo svim roditeljima koji nas i dalje podržavaju, istaknula je sindikalna povjerenica u vrtiću Adrijana Ivković.

-I dalje smo otvoreni za razgovor sa sindikatom, no njihovi zahtjevi moraju biti razumniji i u skladu s mogućnostima našeg proračuna. Nudili smo u početku što su tražili, dok nisu svoje zahtjeve drastično povećali. To ukazuje na to da smo uvijek pregovarali u dobroj vjeri. Sredstva u proračunu su većinski namjenska i ako bismo sada pristali na sve što traže, morali bismo oduzeti sredstva nekom drugom – udrugama, stipendijama, produženom boravku… Za traženo povećanje je potreban toliko velik iznos da to ne možemo ispuniti. Nenamjenska sredstva u proračunu su ograničena i ne mogu ići za plaće u vrtićima, što uostalom ne bi bilo ni u skladu sa zakonom. Ostaje mogućnost rebalansa nakon turističke sezone, negdje u listopadu, kada ćemo vidjeti s koliko novca još raspolažemo, rekao je načelnik Općine Vrsara Ivan Gerometta.

Podsjetimo. Tijekom prošlog i ovog mjeseca više smo puta pisali o štrajku. Sindikat obrazovanja, medija i kulture traži potpuno izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve sukladno članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ustupak koji je Sindikat bio voljan napraviti jest da se do izjednačenja plaće dođe kroz dva kruga povećanja – s 1. lipnjem i s 1. prosincem 2024. godine. Detaljno što traže, kao i ponudu koju su im dale općina Vrsar i Funtana, možete čitati OVDJE.

Ravnatljica Dječjeg vrtića Tići Manuela Janko rekla je da se i dalje snalaze kao u kriznim situacijama. U oba vrtića došlo je unatoč štrajku jako puno djece, konkretno 111 s kojima radi 7 odgajatelja, tri pomoćna djelatnika, psihologinja i zdravstvena voditeljica.

-Od kada je štrajk počeo štrajkaški odbor nam je dao na raspolaganje za rad s djecom dva odgojitelja i jednog pomoćnog radnika. Uz njih troje još ih devet štrajka u zasebnoj prostoriji, dok je jena osoba na bolovanju. Teško je ovako raditi ali sada smo poput kriznog stožera, kao što je Dino Kozlevac bio za vrijeme pandemije, istaknula je ravnateljica.

Javno se zahvalila svim djelatnicima koji rade, koji joj pomažu i koji u ovim teškim trenucima nesebično daju sebe kako bi djeca imala njegu, skrb, pratnju a i puno više od toga. „Svi zajedno jako se trudimo da atmosfera u vrtiću bude dobra i da i djeca i roditelji minimalno osjete štrajk“, zaključila je ravnateljica Janko.

SSSH i SOMK: Otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputili su pak u međuvremenu 16. svibnja otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću povodom tri štrajka koje provodi SOMK u dječjim vrtićima u Vrsaru i Funtani, Slunju i Biogradu na Moru. Prenosimo dio priopćenja koji se odnosi na Vrsar i Funtanu:

Načelnik općine Vrsar, Ivan Gerometta, tijekom kolektivnih pregovora odbio je zahtjev sindikata za povećanjem plaća, odnosno za izjednačavanjem plaća zaposlenih u dječjem vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, kako je definirano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51., temeljem čega je mirenje završilo neuspješno te je u ponedjeljak, 06.05.2024. započeo štrajk u Dječjem vrtiću Tići.

Kao što možete primijetiti, sva tri štrajka provode se zbog:
1. Odbijanja kolektivnog pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora
2. Neispunjavanja zakonske obaveze izjednačavanja plaća radnika u dječjim vrtićima s plaćama radnika u osnovnim školama (Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51.)

Kategoričkim odbijanjem kolektivnog pregovaranja i potpisivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u dječjim vrtićima, krše Zakon o radu, Međunarodnu konvenciju rada i EU Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama prema kojoj sve države EU moraju donijeti Akcijski plan s ciljem pokrivenosti kolektivnim ugovorima od 80% do 2025. godine.

S obzirom na navedeno, zahtijevamo da u što kraćem roku urgirate kod vaših predstavnika u Slunju i Biogradu na Moru, ali i u Vrsaru, te da učinite sve da se Direktive Europske Unije te zakoni Republike
Hrvatske počnu poštovati u sva tri grada, bespogovorno i bez odlaganja.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH i

Božica Žilić, predsjednica SOMK-a“

Cijelo pismo možete pročitati ovdje na sljedećem linku:

https://www.sssh.hr/novost/sssh-i-somk-otvoreno-pismo-premijeru-plenkovicu

Baby Lasagna - Foto Livio Andrijić Cropix za HRT

Baby Lasagna opet pomeo konkurenciju: Osvojio nagradu obožavatelja Eurosonga

grad poreč petar brajković prijem

POREČ: Prijem za državnog prvaka Petra Brajkovića