in

BOOKtiga opet potvrdila da se Poreč i knjige vole. Prihodi idu za obnovu kućice „My little free library“

Foto BOOktiga Poreč 2023.

Na 16. po redu porečkoj BOOKtigi i omiljenom sajmu rabljenih knjiga BOOKtižinu ove se je godine okupilo više od tisuću posjetitelja, zaljubljenika u knjigu i čitanje.

Foto BOOktiga Poreč 2023. knjižnica knjige festival
Foto BOOktiga Poreč 2023.

Više od dvije stotine djece, učenika porečkih škola i vrtića sudjelovalo je u programskom dijelu Festivala, a oduševili su ih svojim slikovnicama izvrsni gosti: Zoran VakulaJelena Pervan i Kate Bošković. Porečki su se srednjoškolci te učenici osmih razreda družili na jedinstvenom susretu s posljednjim dječakom iz Auschwitza, Olegom Mandićem, a na večernjem događanju predstavljen je i njegov roman „Život obilježen Auschwitzom“. Marko Gregur u Poreču je održao svoju prvu promociju romana „Šalaporte“, a Đorđe Matić predstavio je svoj roman „Niotkuda s ljubavlju“. Dodijeljena je i Nagrada BOOKtiga ovogodišnjoj laureatkinji Marileni Dužman za njezin roman „Hladno srce“ pod pokroviteljstvom Istarske županije. Bez rukavica pred porečkom publikom nastupio je Bruno Šimleša te obilježio 21 godinu svojega stvaralaštva.

Aukcija knjiga ove je godine nanovo oduševila posjetitelje, a prisutni su imali priliku poslušati zanimljiv razgovor gostujućih antikvara: Roka Glavana iz Ljubljane, Dragoljuba Minića iz Beograda i Tome Vučinića iz Rijeke, a svoj velik doprinos vrijednosti ovoga sajma dali su još Nova stvarnost iz Zagreba i antikvarijat Libris Kopar.

Foto BOOktiga Poreč 2023. knjižnica knjige festival
Foto BOOktiga Poreč 2023.

Interpretativnom šetnjom starogradskom jezgrom Đanino Bubola predstavio je svoj prijevod knjige Pietra Kandlera iz 1845. godine „Cenni al forestiero che visita Parenzo – Informacije strancu koji posjećuje Poreč“, a duh knjižnog festivala osjetili su i s oduševljenjem potvrdili i porečki umirovljenici okupljeni u Galiji te korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, čime je BOOKtiga još jednom potvrdila da se Poreč i knjige vole i da knjiga uistinu pronalazi put do svakoga tko joj odškrine vrata.

Vizualni identitet i ovogodišnje BOOKtige potpisuje Studio Sonda, a putem Matchbooka,  koji je čitateljima bio dostupan na web stranici Knjižnice, čitatelji su na BOOKtigi – sajmu pročitanih knjiga mogli dogovoriti spoj sa svojim omiljenim likom iz knjige. Na ovaj je način svijet literature približen suvremenom knjigoljupcu, a s Matchbookom je knjižnica svoju svrhu podigla na višu razinu, pružajući čitateljima inovativan način spajanja s književnošću.

Porečka knjižnica zahvaljuje svima koji su pripomogli u realizaciji ovogodišnje BOOKtige: Ministarstvu kulture i medija, Istarskoj županiji – Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost, Gradu Poreču, Općini Vrsar, vrijednim volonterima, medijima, posjetiteljima i gostima.

Od prodaje doniranih knjiga na knjižnom sajmu BOOKtižin, Gradska knjižnica Poreč prikupila je 1.715 eura! Ovaj će iznos biti utrošen na izradu nove kućice za knjige u parku Olge Ban, prve male slobodne knjižnice u Hrvatskoj koja je upisana na mapi svjetske organizacije „My little free library“ te za nove projekte porečke knjižnice koja neumorno potiče ljubav prema čitanju, ne samo među zidovima knjižnice, već i u školama, među umirovljenicima, na ulicama, trgovima, kampovima i parkovima grada Poreča i cijele Poreštine.

A sa završetkom BOOKtige, porečka knjižnica kreće u novu veliku kampanju „Čitamo da ne oguglamo“, kojom će se svoj djeci Poreštine, do 15-e godine, omogućiti besplatno članstvo u Knjižnici.

degustazione tar tartar tuna hrana

TAR: Ovotjedna ponuda marendi u bistrou DeguStazione – Morski pas, ombolo, brudet…

Eko akcija 22-4-2023 - Foto Općina Vižinada

VIŽINADA: Mještani u eko akciji prikupili velike količine otpada