in

Drevna dalekoistočna igra u Poreču: Dođite na prezentaciju prije velikog istarskog turnira

Ilustracija - Foto Gradska knjižnica Poreč

Ako i vas vesele misaoni izazovi, znatiželjni ste i spremni na nova učenja, pridružite se na prezentaciji misaone igre GO, u organizaciji udruge SF&F Mordele,  koja će se održati u četvrtak, 4. svibnja 2023. godine u 17 sati u Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč (Trg Marafor 4).

Dalekoistočna igra GO nastala je prije 3000 godina u Kini, a legenda kaže da ju je osmislio kineski car Yao kako bi svog sina podučio disciplini, koncentraciji i ljepoti. Uz kaligrafiju, slikarstvo i glazbu, GO je smatran jednom od četiriju životno važnih umjetnosti kojima su podučavali tadašnju elitu za sudjelovanje u dvorskom životu.

 GO je misaoni sport koji su igrali konfucijanski učitelji, budistički svećenici, kineski carevi i japanski šoguni. Malo je poznato da je i Pula bila jedan od prvih gradova u Europi gdje se GO organizirano igrao za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Prvi svjetski rat tu je tradiciju prekinuo, ali prošle ju je godine nanovo pokrenula porečka udruga SF&F Mordele te se GO opet igra u Istri, i to u Poreču i Puli.
 
GO se igra na kvadratnoj tabli koja je na početku prazna, a igrači na njoj naizmjenično postavljaju crne i bijele “kamenove”.  Na Dalekom istoku postoji profesionalna liga GO igrača koju prate milijuni, a ova igra zbunjuje i fascinira čovječanstvo već tisućama godina. Ako i vas vesele misaoni izazovi, znatiželjni ste i spremni na nova učenja, pridružite se na prezentaciji misaone igre GO, u organizaciji udruge SF&F Mordele,  koja će se održati u četvrtak, 4. svibnja 2023. godine u 17 sati u Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč (Trg Marafor 4). Prezentacija je uvertira prvog velikog istarskog GO turnira koji će se održati 13. svibnja u Poreču u OŠ Poreč.

Foto Srednja škola Mate Balote Poreč

POREČ: Balotin učenik državni prvak iz njemačkog jezika

3D mural u Vrsaru novi foto point

VRSAR ima novi foto point: Jedinstveni 3D mural izradio poznati street art umjetnik