in

Druga rekreativna vinsko-gastronomska šetnja Viva Vino Vižinada oduševila sudionike

Autor fotografija: Studio11

Tradicija je rođena: i drugo izdanje rekreativno-enogastronomskog pohoda Viva Vino Vižinada oduševilo je sudionike, koji su u subotu 29. travnja proveli vrlo ugodan i ukusan dan na desetkilometarskoj vinskoj šetnji po kojoj će se i u budućnosti svi koji su tu već bili rado sjećati Vižinade, a oni koji će tek doći s radošću će očekivati ovaj nadahnjujući susret.

Autor fotografija: Studio11
Autor fotografija: Studio11 – Viva Vino 2023.Dok su iz Općine i TZ-a Vižinade najavljivali i prikupljali prijave za drugu vinsko-gastronomsku šetnju Viva Vino Vižinada, rezultati ocjenjivanja s ovogodišnje Vinistre još nisu bili poznati. No, do početka pohoda već su bili javno obznanjeni pa su tako s ponosom, uz pejzažne, prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti ove općine, imali priliku predstaviti još jednu seriju uspjeha vinara!

Najveći uspeh na ovogodišnjoj Vinistri postigle su, osvojivši platinaste medalje, vinarije Pilato s malvazijom sur lie 2019. te Deklić s malvazijom 2020., a zlatne medalje osvojile su vinarije Bruno Ferenac za malvaziju 2022., Sosich za malvaziju 2022., Marino Rossi za malvaziju Templara 2021., Pilato za chardonnay sur lie 2018., (koji je ujedno i najbolje ocijenjeni chardonnay na ovogodišnjoj Vinistri), Marino Rossi za crnu kupažu Moro 2021., a još šest zlatnih medalja osvojila je vinarija Deklić: za chardonnay 2022., za crnu kupažu Familia 2019. i 2020., za merlot 2020.te za teran iz 2020. i 2021. godine. Sveukupno su dakle vinari Vižinade na ovogodišnjoj Vinistri osvojili dvije platinaste i čak 11 zlatnih medalja!

Autor fotografija: Studio11
Autor fotografija: Studio11 – Viva Vino Vižinada 2023.


Uz idealno, oblačno ali suho vrijeme, proveli su 220 sudionika ovogodišnjeg pohoda Viva Vino Vižinada desetkilometarskom stazom kroz vinograde, maslinike, polja i šumarke, a osim što su uz ne previše napornu rekreaciju mogli uživati u prirodnim ljepotama, mogli su se i okrijepiti na pet postaja odnosno štaciona, tako nazvanih u čast negdašnje vinske pruge Parenzana, čijom trasom je staza ovog pohoda djelomično i prolazila.

Za prvu okrjepu odmah nakon polaska ponuđeni su domaći paštini i pandešpanja uz likere i rakije vižinadskih destilerija Rossi i Sosich. Na prvom štacionu predstavile su se vinarije Deklić i Bruno Ferenac, uz istarski pršut agroturizma Selo Mekiši, a na drugom štacionu ponuđena je okrjepa vinima iz vinarija Sosich i Giulio Ferenac, te slanom tortom od skute iz konobe Jadruhi. Štacion broj 3 ponudio je okrjepu na žlicu odnosno istarsku maneštru s bobićima pripremljenu u agroturizmu Fatorić, zalogaji su lakše klizili niz grlo uz vina iz vinarija Franc Arman i Pilato. Četvrti štacion ponudio je također toplu okrjepu ali ne na žlicu nego na pirun: fuže s divljači iz ugostiteljskog obrta Le Ruten, uz vina iz vinarija Marino Rossi i Pino Rossi. Na petom štacionu došlo je vrijeme za slatko: uz tradicionalne istarske kolače kakvi se inače pripremaju za poznatu vižinadsku ljetnu manifestaciju Slatka Istra kušala su se vina iz vinarija Arman Marijan i Geržinić. Za sam kraj pohoda svim su sudionicima poklonili završnu feštu uz svirku dua Insieme, i još po jedan gutljaj za oproštaj.

Ako su vam se svidjela vina vinara, osim što ih možete posjetiti u njihovim vinarijama u Bajkinima, Nardučima, Ohnićima, Ferencima i drugim selima ove vinorodne općine, kušati ih možete i na predstojećem sajmu Vinistra u Poreču od 5. do 7. svibnja, a većina vižinadskih vinarija bit će otvorena i u sklopu Dana otvorenih vrata vinskih podruma Istre u nedjelju 28. svibnja.

Pohod Viva Vino Vižinada organizirala je Turistička zajednica općine Vižinada u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana Vižinade.

NE OBJAVLJUJ FOTKU

SLIČICA IZ ISTRE: Najslađa bića su se probudila i traže hranu, a čovjek im je najveći neprijatelj

Foto Grad Poreč

POREČ: Dovršena druga faza međuzaobilaznice na Facinki