in

U Kašteliru se uređuje “Butiga” u kojoj će se nuditi lokalni poljoprivredni proizvodi

Foto - Ilustracija buduće butige u Kašteliru

Općina Kaštelir-Labinci poznata je po tome što se više od polovine stanovnika bavi nekim oblikom domaće proizvodnje, čije su autohotne delicije već nadaleko prepoznate po svojoj kvaliteti. Stoga će mnoge razveseliti vijest da je na placu u Kašteliru započelo uređenje “butige”, trgovine u kojoj će se prodavati proizvodi lokalnih OPG-ova. Općina je prepoznala potrebu za takvim projektom te odlučila u njega investirati novac iz svog proračuna. Procjena je da će za uređenje butige trebati oko 300 tisuća kuna, dok je planirani datum završetka radova travanj 2023. godine.

Bivša čekaonica postaje butiga lokalnih proizvoda foto općina kaštelir labinci
Bivša čekaonica postaje butiga lokalnih proizvoda

Projekt se realizira s Poljoprivrednom udrugom Vitis, a cilj je da se lokalni proizvođači udruže na jedan novi način te da vrhunski proizvodi ovog kraja svima budu dostupni na jednom mjestu, tokom cijele godine. Ujedno, ova je ideja nadogradnja uspjeha kojeg su kao općina postigli kad su u prosincu 2021. ušli u mrežu najboljih turističkih sela na svijetu prema Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO). 

Bivša čekaonica postaje butiga lokalnih proizvoda
Bivša čekaonica postaje butiga lokalnih proizvoda

-Ta nam je prestižna titula donijela prepoznatljivost i brojne dobrobiti kroz nova znanja i edukacije te nam je snažna motivacija da svoju turističku ponudu neprestano nadograđujemo i proširujemo. Poljoprivredna proizvodnja našeg kraja svakako je okosnica u tom segmentu, pa će projekt “Butiga” donijeti višetruku korist lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Uostalom, mreža najboljih turističkih sela na svijetu podrazumijeva održivost kao jedno od temeljnih načela funkcioniranja svojih članica, a u skladu s tim vizija Općine Kaštelir-Labinci je razvoj autohtonog ruralnog turizma. Osnova za to je usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma te bogata ponuda različitih sadržaja koji su prilagođeni ciljanim skupinama, pa je upravo projekt uređenja “butige” novi turistički proizvod kojeg dodajemo našoj ponudi, poručuju iz Vitisa.

Ljetno događanje “Friday Tasting” drugu je godinu zaredom polučilo golem uspjeh, a kroz njega su tijekom srpnja i kolovoza posjetitelji mogli organizirano obilaziti lokalne OPG-ove te kušati autohtone delicije po promotivnim cijenama. A u proljeće sljedeće godine te će delicije biti dostupne u kaštelirskoj “butigi” na veliko zadovoljstvo svih koji žele domaće i najbolje.

Klub za mlade Poreč

Poreč – Edukacija u Klubu za mlade “Kako postati poduzetnik/ca?“

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

TAR: Učenici izvrsni na županijskom prvenstvu u šahu