in

Porečki muzej obilježava Međunarodni dan muzeja u VRSARU rekreativno-edukativnim pješačenjem

Monte Ricco na Velikoj Stanciji

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, prema prijedlogu Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) je „Moć muzeja (The Power of the Museums)“. Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2022., hrvatski muzeji će 42. puta potvrditi svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno sudjelovati u promociji svoje djelatnosti.

Porečki muzej će obilježiti Međunarodni dan muzeja u subotu, 21. svibnja, rekreativno-edukativnim pješačenjem od Vrsara preko arheološkog lokaliteta Monte Ricco do Parka skulptura Dušana Džamonje.

Uz stručno vodstvo kustosa porečkog muzeja i vanjskih suradnika sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli šetači će dobiti brojne informacije o odabranim povijesnim događajima, osobama i lokalitetima značajnim za ovo područje ali i otkriti prirodne i kulturno-povijesne osobitosti ovog dijela Poreštine. Polazak je zakazan u 9 sati ispred Groblja Vrsar, a po završetku pješačenja za sve je sudionike osigurana okrjepa.

Posebno će se razgledati arheološki lokalitet Monte Ricco, na kojemu se od 2014. godine provode istraživanja u sklopu znanstvenog projekta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ovaj arheološki lokalitet privlači svojim položajem u prostoru i zanimljivom poviješću koja je posvjedočena bogatstvom objekata in situ te mnogobrojnim arheološkim ostacima. Monte Ricco je poznat kao jedno od mnogobrojnih gradinskih naselja u Istri, a na mjestu ove prapovijesne gradine u 1. st. pr. Kr. gradi se luksuzna villa rustica, odnosno stambeni i gospodarski kompleks od kojega je danas najbolje sačuvana velika cisterna, koja je izvorno bila prekrivena s tri bačvasta svoda.

Pješačenje će završiti razgledavanjem Parka skulptura Dušana Džamonje. Dušan Džamonja (1928. – 2009.) bio je jedan od najplodnijih hrvatskih umjetnika, koji je istodobno ostvario bogatu inozemnu karijeru. Njegove su skulpture bile izložene u poznatim svjetskih galerijama i zgradama, a danas se nalaze u najeminentnijim muzejima svijeta. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj rad što mu je priskrbilo svojstvo umjetnika svjetskoga glasa. Vrsarski dom D. Džamonje zamišljen je i realiziran kao umjetnikov ljetnikovac u čijem se sklopu nalazi kuća, radni kabinet, atelje, privatna galerija, radionica i park skulptura, a za javnost je otvoren 1981. godine. Džamonjine monumentalne apstraktne skulpture smještene su u prirodnom ambijentu njegova ljetnikovca. Ukupno je izloženo 26 skulptura koje su izrađene u razdoblju od 1964. do 1988. godine i postavljene na prostoru od 24.000 m2. Danas ovaj kompleks čini dio nepokretne spomeničke baštine Republike Hrvatske te se kao kulturno dobro nalazi pod zaštitom.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM), a u Hrvatskoj se organizira od 1980. godine pod okriljem Muzejskog dokumentacijskog centra. Manifestacijom se aktualiziraju novi trendovi i zbivanja u muzejskoj zajednici, organiziraju događanja sukladno godišnjoj temi, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju suradnje i mira. Stoga muzeji diljem svijeta skreću pozornost šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

Uz obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja ove godine se propituje uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju ovo naše doba i to kroz glavnu temu „Moć muzeja“ i tri podteme: „Moć ostvarivanja održivosti“, „Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti“ te „Moć izgradnje zajednice“. Danas se više nego ikad muzeji suočavaju s jedinstvenim izazovima povezanim s društvenim, ekonomskim i ekološkim pitanjima. Dok služe kao svjedoci prošlosti i čuvari blaga čovječanstva za buduće generacije, muzeji imaju ključnu ulogu kroz obrazovanje i demokratizaciju kulture. Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti – poručili su iz ICOM-a.

Više informacija o lokalitetima možete pronaći ovdje:
Park skulptura Dušana Džamonje 
https://www.muzejporec.hr/hr/o-muzeju/zgrade-prostori/park-skulptura-dusana/


https://infovrsar.com/dozivi/povijest-i-kultura/suvremena-umjetnost/park-skulptura-dusana-dzamonje/

Foto Lions klub Poreč

LIONSI POREČ: Završna svečanost Likovnog natječaja – Glavne nagrade učenicama iz Tara i Sv. Lovreča

Press-IDS-Klub-žena-poreštine

Klub žena IDS-a Poreštine organizirao akciju „Hodanjem do zdravlja”