in

Tri uprizorenja najvećih živih jaslica u Hrvatskoj, onih u Sv. Lovreču – prvo je 26. prosinca

Površinom najveće žive jaslice u Hrvatskoj, one u Svetom Lovreču, božićnu priču pričaju u tri uprizorenja tijekom blagdanskog razdoblja – 26. i 30. prosinca, te ponovno 6. siječnja. Više od 150 kostimiranih sudionika, uz mnogobrojne sadržaje povezane duhom prošlih vremena pozivaju posjetitelje kojih se očekuje više od deset tisuća! Ulaz je slobodan, a vrijeme održavanja sva tri puta je od 17 do 20 sati.

Sveti Lovreč – srednjevjekovni istarski gradić savršena je kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti onih drevnih vremena, ljudskih ruku djela, životinja koje su ih pratile i održale na životu.

Osim samog uprizorenja Svete obitelji, u obilasku ‘živih jaslica’ posjetitelji će susresti mnoge, sad već zaboravljene stare zanate, moći će izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje, umješnost ondašnjih domaćica, pogledati kako se nekad trgovalo, pisalo, kako su se zabavljala djeca …

Pored svega, tri će kralja s Istoka na ponosnim plemenitim konjima projahati “Betlehemom” i dojahati do štalice s malim Isusom, te mu se pokloniti i darivati ga.

Mještani Lovreča i okolice – volonteri, koji već više od mjesec dana intenzivno pripremaju infrastrukturu za ovo događanje, žele gostima dočarati dah prošlosti u vremenu kojeg sada živimo.

Pored samog uprizorenja, cijela gradska jezgra bit će u znaku ‘jaslica’: bit će ondje prikaz starih zanata (kovač, kamenoklesar, ribar, stolar, sprtar (koji izrađuje košare), grnčar, pčelar, travar, bačvar, izrađivač metli, pletilje, pređe, izrada domaće tjestenine), pekar će iz krušne peći dijeliti tek ispečeni kruh, domaćice će za hladne večeri nuditi topli čaj i kuhano vino. Na nekoliko mjesta moći će se i uživati u gastro i eno ponudi. Domaće životinje, desetak vrsta, iz ondašnjeg doba, bit će u improviziranim torovima, pored svojih pastira, koji će čuvati i da ogrijevi koji će biti postavljeni griju sve one koji će onuda proći…

Vrijedni volonteri izgradili su i izvor, vodenicu, jezerce, pa i mali kažunić, simbol istarskog podneblja. Anđeli će s vremena na vrijeme prolebdjeti iznad glava posjetitelja, koji će imati pregršt motiva koje mogu zabilježiti kao trajnu uspomenu. Za tu priliku postavljena će biti i dva ‘photo-pointa‘. Notar će također sudjelovati u prikazanju, kao i rimski vojnici i herodova straža i niz još raznih drugih likova. Više od 120 kostimiranih sudionika upotpunit će priču o događuju koji je promijenio povijest prije više od 2000 godina.

Ali to nije sve: u novopripremljenom prostoru pored posebno osvjetljene kule Funtanela izložit će se i  kreativne jaslice preko 20 autora, a u Galeriji ‘Placa’ moći će se razgledati već tradicionalno, fotografska izložba. Ove godine izložba ima i dobrotvorni karakter pa će ova, po broju svojih autora u izložbi, njih 61, koji su članovi jednog foto-kluba, KAF-a iz Sv.Lovreča, biti najbrojnija u Hrvatskoj. 

Božićni sajam će ponuditi prigodan blagdanski asortiman, uz neizostavnu ponudu lokalnih i autohtonih proizvoda domaćih proizvođača. Cijelo događanje upotpunit će i glazbeni program s raznovrsnim izvođačima (zborovi, svirači i pjevači). Spomenut ćemo i neizostavne crkvene jaslice u župnoj crkvi, kao i tradicionalne jaslice obitelji Herak koji 60 godina pripremaju u svojem domu, a koje su otvorene za posjet.

Advent Poreč: 118 rekreativaca trčalo za pomoć Centru za inkluziju

Advent Poreč: Za Badnjak na Trgu Matije Gupca besplatna marenda za sve