in

Bogat vikend u GROŽNJANU: Popularni slikarski Ex tempore uz izložbu vina, bijelog tartufa i glazbu

Foto Općina Grožnjan

Današnjom prijavom sudionika i pečatiranjem podloga službeno će početi 26. izdanje velike međunarodne likovne manifestacije Ex tempore u Grožnjanu koje će se odvijati od 26. do 29. rujna.

Središnji događaj je likovni natječaj koji okupi uvijek više stotina umjetnika, najviše iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji međunarodnom žiriju ponudi svoje radove na temu Grožnjana i istarskog krajolika.

Prijava sudionika i pečatiranje podloga držat će se danas, 26. rujna, u Grožnjanu od 12 do 19 sati te u petak i subotu od 8 do 19 sati, a umjetnici svoje radove mogu donijeti i prijaviti u Narodnom sveučilištu u Trstu, Talijanskoj uniji u Rijeci, sjedištu Talijanske unije u Kopru, te u zajednicama Talijana u Puli i Vodnjanu u četvrtak i petak od 9 do 13 sati. Svaki sudionik može pečatirati dvije podloge. Umjetnici sami izabiru slikarsku tehniku i materijale, a format ne smije biti veći od 100×120 cm. Sudionici će svoje radove donijeti i izložiti u Grožnjanu u nedjelju, 29. rujna, do 10 sati uzduž glavnih grožnjanskih ulica.

Nagrade su svake godine primamljive.

Prva nagrada likovnog natječaja iznosi 2.500 eura, druga 1.500, a treća 1.000 eura. Općina Grožnjan daje posebnu nagradu u iznosu od 5.000 kuna, a bit će dodijeljena i nagrada “Daria Vlahov Horvat”, a to podrazumijeva samostalnu izložbu u galeriji Fonticus u Grožnjanu. Svečana dodjela nagrada je u nedjelju, 29. rujna, u 17.30 sati na terasi Belvedere.

Inače, program ovogodišnje manifestacije bogat je i drugim pratećim sadržajima.

Petak, 27. rujna, bit će posvećen proučavanju istrovenetske narodne glazbe uz glazbenike Darija Marušića i Waltera Macovza, dok je subotnja večer, 28. rujna, rezervirana za kulturno-umjetnički program Zajednice Talijana Grožnjan i svečano otvorenje izložbe Fulvije Grbac “Contra Naturam”.

U nedjelju, 29. rujna, program započinje već u prijepodnevnim satima predstavljanjem i prodajom knjiga izdavačke kuće EDIT te nastupima limenih glazbi Zajednice Talijana Buje i Zajednice Talijana Tar, te glazbenom zabavom grupe Trio Saltin.

Tijekom popodneva slijedi vrlo popularan gastro program s degustacijom crnih vina, izložbom bijelog tartufa i istarskih gljiva, te koncert glazbene skupine Calegaria, nakon kojeg slijedi dodjela nagrada pobjednicima XXVI. izdanja natječaja.

Organizatori su Talijanska Unija u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta, Općinom Grožnjan, Zajednicom Talijana Grožnjan uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Istarske županije.

Dan općine VIŽINADA: Ovogodišnja priznanja BRATIMA RITOŠA, MARIJANU ARMANU i Limenoj glazbi ZAJEDNICE TALIJANA

TINJAN: Sve je spremno za Internacionalni sajam PRŠUTA!