in

ISTRAMET najavljuje nevrijeme: Izdano najjače upozorenje za dijelove Hrvatske i Italije!

Moguća je i tuča/Foto Istramet

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) za nastavak dana izdao je najžešći 3. stupanj upozorenja za dijelove Hrvatske i Italije, što se rijetko događa.

Područje koje obuhvaća 3. stupanj upozorenja odnosi se na zapadni dio doline rijeke Po pa sve do sredine sjevernog Jadrana, ali i dio središnje Hrvatske. Ostatak zapada i sjevera Hrvatske nalazi se u 2. zoni upozorenja, a prema jugu – Dalmaciji opasnost od pojave jakog nevremena se smanjuje.

3. stupanj upozorenja za unutrašnjost Hrvatske većinom se odnosi na mogućnost iznimno krupne tuče, a u manjoj mjeri na olujne udare vjetra za vrijeme nevremena. Najžešći stupanj koji je izdan za susjednu talijansku obalu odnosi se na krupnu tuču i u manjoj mjeri na mogućnost pojave tornada uz olujne udare vjetra.

Prvi i drugi stupanj upozorenja koji obuhvaća dijelove Italije i Hrvatske te susjednu BiH i Srbiju odnosi se na tuču, intenzivne oborine konvektivnog tipa, te na manju mogućnost pojave olujnih udara vjetra za vrijeme trajanja nevremena.

Istramet je već jučer ukazao na mogućnost razvoja snažnih grmljavinskih sustava. CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija) poslijepodne će prelazit 3000 J/kg, smicanje između ploha 1000 i 500 hPa lokalno će iznositi 30 m/s, dok će Lifted index biti -8.

Evo prognoze za danas:

SUBOTA – Djelomice sunčano vrijeme, sredinom dana u kopnenom području uz pojavu lokalnih grmljavinskih pljuskova. Poslijepodne i navečer slijedi daljnja destabilizacija atmosfere, stoga su pljuskovi mogući i na ostatku područja, dok na moru može biti jačih neverina. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, za vrijeme neverina moguć je prolazno jak vjetar promjenjivog smjera. Kasno navečer zapuhat će bura. Jutarnje temperature zraka od 16 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 27 i 32 °C.

TAR: 23. lipnja koncert mladog pijaniste Eneja Blažeka

FUNTANA: Dan otvorenih vrata novog kampa Premium Camping Resort 5* uz zabavu za djecu i besplatne koncerte