in

NEMA DOGOVORA – Štrajk u vrtiću u Vrsaru ne staje, a najavljen i prosvjed

Štrajkašice u vrtiću - Foto Sindikat obrazovanja, medija i kulture RH

Štrajk u Dječjem vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani danas je ipak nastavljen. Jučer smo objavili kako je osnivač – Općina Vrsar – pristala povećati osnovicu plaća na prvotno traženih 1.513,04 eura bruto, ali ne i na plaćanje dana provedenih u štrajku. Zbog toga je najavljen prosvjed za idući tjedan, 12. lipnja.

Sutra, 6. lipnja, bit će mjesec dana da štrajkaju. Donosimo izjavu sindikalne povjerenice Adrijane Ivković koja podsjeća da njihov glavni zahtjev je da se poštuje članak 51. Zakona o predškolskom odgoju koji predviđa minimalnu plaću od 1.903 eura bruto.

-Situacija je takva da nismo naišli na razumijevanje od strane osnivača. Sindikat je popustio u smislu da potpišemo kolektivni po staroj zakonskoj uredbi ali da nam se plate dani provedeni u štrajku i da nastavimo s pregovorima nakon sezone. Uglavnom, osnivač ne nudi potpisivanje kolektivnog i ne želi platiti dane provedene u štrajku (time bi bio prvi poslodavac u RH koji ne želi platiti dane provedene u štrajku). Svi bi željeli da se to završi, ali ne možemo pristati na ponižavanje. Ne znam hoće li se riješiti ova situacija ali svi smo pod velikim stresom. Organiziramo prosvjed ispred Općine Vrsar 12.06. Tim potezom želimo iskazati nezadovoljstvo načinom na koji se ponašaju prema struci, kaže sindikalna povjerenica Ivković.

Jučer nam je načelnik Vrsara Ivan Germetta kazao da neće platiti dane proveden u štrajku, a što je bio uvjet da se odgajateljice jučer vrate na posao.

-Budući da su plaće u Dječjem vrtiću Tići najviše u okruženju, kao i naknade za prijevoz na posao, te da je radnicima osigurana najviša razina dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja u odnosu na ostale vrtiće, molimo da razmotre odluku o okončanju štrajka. Ukoliko se štrajk okonča, Općina se obvezuje na nastavak pregovora o plaćama i ostalim pravima na jesen, nakon završetka turističke sezone. U protivnom, osnivač odnosno poslodavac će poduzeti sve pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju sukladno Zakonu o radu, kaže načelnik Gerometta.

Donosimo i ostale detalje koji su dogovoreni u petak, 31. svibnja, odnosno cijeli odgovor osnivača koje smo zamolili da se očituje nakon pristanka na povećanje osnovice.

-Radnicima koji su sudjelovali u štrajku započetom 6. svibnja 2024. godine umanjit će se isplata plaće razmjerno vremenu provedenom u štrajku, budući da su svi radnici bili obavješteni o Odluci o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku, premda je veći dio sindikalnog članstva bojkotirao prethodno sazvani sastanak od strane osnivača u cilju njihova informiranja. 

Radnicima koji su bili u štrajku, a obavljali su poslove njege, prehrane, zdravstvene i druge skrbi sukladno traženju poslodavca (ravnateljice) i državnom pedagoškom standardu isplatit će se plaća za vrijeme provedeno na radu. 

Osnivač je donio Odluku 31.05.2024. godine, sukladno usmenoj ponudi Sindikatu na navedenom sastanku, kojom se povećava osnovica za isplatu plaće na iznos od 406,73 eur (+4,68%), počevši već od plaće za svibanj odnosno kod isplate plaće u lipnju. 

S obzirom na navedeno povećanje plaća, time je ispunjen osnovni zahtjev Sindikata dostavljen u pisanoj formi prijedloga Kolektivnog ugovora od 25.03. 2024. godine, koji je Sindikat dostavio u tijeku postupka mirenja, da plaće odgajatelja budu 1.513,04 eura bruto, izjavio je u svom službenom odgovoru načelnik Ivan Gerometta.

U nastavku možete čitati naše prethodne članke o štrajku.

presica festival craft beer

Za vikend Žminj craft beer festival. Bogat izbor bire, cola Monada, TBF i Acid Salvia

nesreća kadumi

POREČ: Gužva od Kaduma do Varvara zbog prometne nesreće